Boala ficatului gras nonalcoolic afectează 20-30% din populaţia adultă
În general, la debutul afecțiunii, bolnavii au simptome nespecifice, au senzație de oboseală, slăbiciune, uneori dureri imediat sub coaste, pe partea dreaptă.
Articol de Adriana Turea, 09 Septembrie 2024, 15:58
Medicii atrag atenţia că aşa-numita boală a ficatului gras nonalcoolic afectează 20-30% din populaţia adultă şi este asociată cu stilul de viaţă modern, cu activitatea fizică redusă, tendinţa la sedentarism şi o alimentaţie bogată în grăsimi şi săracă în fibre.
Ea poate apărea la pacienţii care suferă de hipertensiune arterială, diabet zaharat sau sunt obezi.
Medicul gastroenterolog Cristina Muzică spune că după vârsta de 50-55 de ani, cei mai mulți oameni au un oarecare grad de încărcare grasă a ficatului, dar nu tot timpul. Asta înseamnă că este și o afecțiune, boala ficatului gras având mai multe caracteristici.
Cristina Muzică: Boala se caracterizează prin prezența grăsimii în mai mult de 5% din celulele ficatului, însă o a doua entitate în boala ficatului gras nonalcoolic este steatohepatita nonalcoolică.
În acest stadiu, de cele mai multe ori, simptomele aduc pacienții la doctor.
Cristina Muzică: Steatohepatita trebuie să știm că se asociază cu un grad destul de mare de inflamație și atunci o vom diagnostica prin prezența enzimelor de citoliză hepatică, creșterea transaminazelor. Trebuie să mai știm despre steatohepatita nonalcoolică /că/ are un risc foarte mare de progresie spre ciroza hepatică.
În general, la debutul afecțiunii, bolnavii au simptome nespecifice, au senzație de oboseală, slăbiciune, uneori dureri imediat sub coaste, pe partea dreaptă.