BNR reduce pragul maxim de îndatorare la împrumuturi
Conform calculelor Băncii Naţionale în cazul unei persoane cu un venit lunar de 3000 de lei rata maximă lunară va putea fi de 1200 de lei faţă de 1413 cât poate fi în prezent.
Articol de Ciprian Sasu, 18 Octombrie 2018, 08:53
Nivelul maxim al gradului în care românii se pot îndatora la bănci va fi de 40% din venitul net pentru creditele în lei.
În cazul valutei, nivelul maxim de îndatorare va fi de 20%.
Prevederile sunt cuprinse în Regulamentul de modificare a condiţiilor de creditare aprobat ieri de BNR.
Noile limite se vor aplica de la 1 ianuarie 2019.
Reglementarea priveşte îndeosebi creditele mici, au declarat ulterior reprezentanţii BNR.
Conform calculelor Băncii Naţionale în cazul unei persoane cu un venit lunar de 3000 de lei rata maximă lunară va putea fi de 1200 de lei faţă de 1413 cât poate fi în prezent.
Decizia BNR este o premieră în România după anul 2007.
Banca centrală a introdus pentru prima dată un prag maxim de indatorare a populaţiei în anul 2004, prag eliminat trei ani mai târziu cu justificarea că măsura a fost necesară ca urmare a aderării la Uniunea Europeană.
Măsura decisă ieri va afecta îndeosebi creditele mici, care sunt şi cele mai periculoase, a explicat consultantul de strategie la Banca Naţională, Adrian Vasilescu.
Creditele imobiliare vor avea mai puţin de suferit, întrucât - a adăugat domnul Vasilescu - în general, cine are bani să-şi ia o locuinţă are şi un venit mai mare.
De menţionat că în cazul creditelor pentru achiziţionarea primei locuinţe, rata maximă de îndatorare a fost majorată cu 5 procente.
Măsura nu se va aplica solicitărilor de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019.
Decizii similare au fost adoptate deja în alte ţări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania şi Cehia.