Bistriţa-Năsăud: Păduri în arii protejate, pline de lemn doborât de vânt, care nu poate fi scos fără autorizări speciale
Cele mai mari suprafeţe de pădure cu doborâturi de vânt se află în Munţii Bârgăului şi în Munţii Rodnei, în arii protejate.
Articol de Radiojurnal, 19 Septembrie 2023, 15:06
Pădurile din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt pline de lemn doborât de vânt, însă mare parte din acesta se află în arii protejate şi nu poate fi scos decât cu autorizări speciale din partea Ministerului Mediului.
Romsilva anunţă că în depozite este lemn de foc pentru populaţie. Corespondenta RRA Cristiana Sabău are detalii.
Reporter: Cele mai mari suprafeţe de pădure cu doborâturi de vânt se află în Munţii Bârgăului şi în Munţii Rodnei, în arii protejate. Şeful Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Şteţco, explică de ce instituţia nu poate da undă verde ocoalelor silvice să scoată acest lemn din păduri.
Istrate Şteţco: În pădurile care sunt situate în situri, Natura 2000, arii protejate de interes comunitar, e foarte complicat cu exploatarea. Dacă nu au parcurs procedura pe evaluare de mediu, nu au act de reglementare, nu au ordin de ministru, nu le putem da noi depăşire de posibilitate.
Reporter: Locuitorii judeţului care se încălzesc cu lemne au de unde cumpăra, spune Gheorghe Ivan, şeful Direcţiei Silvice Bistriţa.
Gheorghe Ivan: Avem lemn la paletizat, avem în rămpi, face transporturi acasă. Un metru cub pleacă din rampă, să zic aşa, undeva la 330 de lei metrul cub. Dus acasă
ajunge undeva în jur de 450-500.
Reporter: Lemnul de foc poate costa şi mai puţin, însă doar în acele comune care au în proprietate păduri, cum este şi Romuli, unde metrul cub costă 150 de lei, însă doar pentru localnici.