Bistrița: 20 de medici au primit cheile de la apartamentele de serviciu
După o slujbă de binecuvântare a blocului, președintele și vicepreședintele CJ le-au înmânat medicilor cheile.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 16 Aprilie 2019, 17:57
Un număr de 18 medici tineri care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Bistrița și doi care lucrează în mediul privat au primit marți, 16 aprilie 2019, cheile de la noile apartamente construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) pentru tinerii specialiști din sănătate. Blocul a fost ridicat de firma Record Bistrița cu peste trei milioane de lei.
Printre viitorii chiriași ai blocului s-a numărat și medicul Mihaela Albu, originară din Aleșd, Bihor, specializată în chirurgie plastică, estică și microchirurgie constructivă, care a venit la Bistrița în urmă cu trei ani, iar de atunci a locuit în chirie. A plătit între 180 de euro și 200 de euro lunar pentru apartamentele în care a stat împreună cu soțul ei.
”E o inițiativă foarte bună. Cred că îi ajută pe medicii tineri să se stabilească aici, la Bistrița. Când ești la început de drum e binevenit un astfel de ajutor. Deocamdată nu ne-au anunțat cât vom plăti chirie, dar mai puțin decât se cere în oraș. Mă bucur că voi avea vecini colegi de la chirurgie, stomatologie. Ne cunoaștem între noi. De la început ne-am dorit să rămânem la Bistrița și ne bucurăm că s-au gândit la noi să ne ajute. Până acum m-am axat pe carieră, acum că am primit un apartament cu două camere mă gândesc și la un copil”, a spus dr. Mihaela Albu.
Medicul dermatolog Ștefan Pop, directorul Ambulatorului Bistrița, este din Cluj, acolo unde locuiește și familia lui. În timpul săptămânii locuiește la socri, iar vinerea pleacă acasă. Acum că a primit un apartament e decis să-și aducă și familia la Bistrița.
”E un lucru bun să le oferi locuință de serviciu medicilor, un avantaj. Și celelalte spitale ar trebui să facă la fel. Eu sunt clujean, dermatolog. Am lucrat câțiva ani în Franța, am venit la Bistrița în urmă cu doi ani. Cunoșteam orașul, am văzut și spitalul, mi-a plăcut, pe specialitatea mea tot ce făceam în străinătate pot să fac și aici, iar acest lucru a fost un argument important pentru care am ales spitalul de aici. În timpul săptămânii locuiesc la socri, iar la sfârșit de săptămână merg la Cluj unde e și familia mea. Avem copii mici, iar mutarea o vom face în timpul verii ca să nu schimbăm grădinița în timpul anului”, a spus dr. Pop.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a spus că, fiind vorba de un proiect pilot în România, e salutar faptul că s-a finalizat într-un timp scurt.
”Un loc din administrarea spitalului care nu mai avea utilitate, s-a transformat în ceva de-a dreptul spectaculos. Aici, pe vremuri, funcționa gospodăria anexă a spitalului unde aveam grajdurile de animale. Noi creșteam porci, aveam berbeci. Se prelevau probe de sânge de la berbeci și se foloseau la calibrarea analizoarelor. Erau alte metode pe vremurile respective. Acum a ieșit ceva frumos, 20 de medici vor primi noile locuințe ANL, urmând ca cele patru rămase disponibile să se repartizeze într-o a doua sesiune. A existat interes, s-a și văzut lucrul acesta, iar acum, pentru cele 4 locuințe disponibile sunt mai multe dosare depuse pentru că, între timp au venit alți medici noi care ar avea nevoie de locuințe. Sperăm să continue proiectul. Doar în 2018, 39 de medici au venit la Spitalul Județean, iar dintre aceștia 30 sunt din alte localități”, a spus Lazany.
După o slujbă de binecuvântare a blocului, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, și vicepreședintele Ioan Țintean le-au înmânat medicilor contractele și cheile. Președinte al noii asociații a fost desemnat neurochirurgul Andrei Farcaș-Rotariu.
În același perimetru va mai fi construit încă un bloc pentru tinerii din administrație tot cu 24 de apartamente.