Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră
Biroul regional cuprinde 53 de state membre din Europa, fosta Uniune Sovietică plus Israel.
Articol de Adriana Turea, 25 Aprilie 2024, 13:52
Timp de două zile, Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră, sub coordonarea Comitetului permanent, al cărui preşedinte este secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat pentru Radio România Actualităţi că Biroul regional cuprinde 53 de state membre din Europa, fosta Uniune Sovietică plus Israel şi doar câteva state sunt reprezentate în Comitetul permanent.
Alexandru Rafila a precizat că acest Comitet stabileşte noi principii de alegere a reprezentanţilor statelor în organismele de conducere ale organizaţiei.
Totodată, stabileşte agenda pentru viitoarea reuniune a comitetului regional care va avea loc în luna septembrie sau octombrie şi, de asemenea, se vor discuta informal priorităţile care vor fi dezbătute probabil şi la Adunarea Mondială a Sănătăţii.
Gestionarea urgențelor de sănătate publică rămâne un subiect principal, a declarat Alexandru Rafila.
O situație particulară o are așa-numitul "Tratat de pregătire pentru pandemie". Acolo lucrurile nu sunt avansate, însă se caută o soluție de compromis care să nu afecteze în niciun fel suveranitatea națională, pentru că au existat foarte multe discuții, de multe ori politizate, că aceste reglementări vor afecta suveranitatea și decizia la nivel național în cazul unei pandemii. Nu, nici vorba de așa ceva.
E vorba de o coordonare în ceea ce privește pregătirea, asigurarea de stocuri, de materiale sanitare, de medicamente, de vaccinuri, după caz, pentru că, să nu uităm, cele mai multe pandemii înregistrate în istorie au fost cu virusurile gripale, nu cu noul coronavirus, ăsta a fost o excepție, dar în general, atunci când se discută despre pandemie, lumea se gândește la gripă. Or, pentru gripă, știm bine, există un vaccin care are o eficiență cunoscută și atunci nu discutăm despre alte lucruri decât pentru o coordonare.
Și, de asemenea, trebuie reglementat modul în care este uniformizat diagnosticul, informarea atât între statele membre, cât și la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății.