Birocraţia şi corupţia din ţară "sperie investitorii"
Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ Româno-Britanice, Raymond Breden, companiile se plâng că nu reuşesc să câştige contracte publice deoarece competitorii "acţionează necinstit".
27 Februarie 2012, 15:29
Potrivit datelor statistice, în 2011, investiţiile străine din România au scăzut cu mai mult de o treime faţă de anul anterior.
Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanice, Raymond Breden, consideră că responsabile de acest fapt sunt birocraţia şi corupţia din ţară.
"Primul lucru de care se lovesc este birocraţia şi abia după ce stau mai mult încep să se lovească de corupţie", a explicat Raymond Breden, într-un interviu acordat corespondentului Radio România la Londra, Dan Vasiliu.
Companiile se plâng că nu reuşesc să câştige contracte publice deoarece competitorii "acţionează necinstit".
Potrivit lui Raymond Breden, firmele se plâng că "primesc indicii subtile că, dacă vor da şpagă, lucrurile se vor rezolva".
Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanice a spus că totuşi, nu are dovezi că firmele britanice se conformează acestor partici.
"Toate companiile cu care am lucrat s-au plâns timp îndelungat şi cu voce tare că li s-a cerut să ofere mită, dar nu am dovezi că au şi făcut-o", a recunoscut oficialul britanic.
Potrivit acestuia, antreprenoriatului din România îi este fatal faptul că funcţionarii publici pot plăti din buzunar dacă fac greşeli care duc la o pierdere a banilor publici.
"Acest concept face ca nimeni să nu vrea să semneze nimic, pentru că dacă fac cumva vreo greşeală, aceasta va fi descoperită la un viitor audit şi vor fi făcuţi răspunzători", a explicat Raymond Breden.
Corupţia, "o problemă majoră în România"
Despre corupţia din România au vorbit, de-a lungul timpului, numeroşi oficiali şi diplomaţi internaţionali.
Recent, subiectul a fost adus în discuţie de ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Potrivit acestuia, corupţia din România împiedică atragerea investiţiilor străine.
Declaraţia a fost făcută în decembrie anul trecut, după publicarea raportului de Competitivitate realizat de Camera de Comerţ Americano-Română.
"Sondajul în care sunt chestionaţi directorii executivi din companiile din România arată că 52% dintre aceştia au amintit corupţia ca principal element care împiedică atragerea investiţiilor în România", a declarat Mark Gitenstein.
La rândul său, prezent la lansare raportului, preşedintele Traian Băsescu a declarat că mediul privat şi statul trebuie să-şi asume împreună responsabilitatea legată de existenţa corupţiei.
"Corupţia şi ea ţine de două părţi. Un funcţionar corupt nu poate fi corupt dacă nu are un partener care să-i dea un ban în mână, un minister nu poate plăti cu 50% mai mult, dacă nu există un consultant care să valideze ce spune constructorul", a declarat şeful statului.
Românul de rând, afectat de corupţie
De corupţie se declară afectaţi şi cetăţenii din România.
Potrivit unui Eurobarometru, 76% dintre români consideră că sunt afectaţi de corupţie în viaţa de zi cu zi, faţă de media europeană care e de doar 29%.
Aceleaşi date arată că 96% dintre cei intervievaţi susţin că în România, corupţia este o problemă majoră.
Potrivit sondajului efectuat în septembrie 2011, 30% dintre români declară că în ultimul an li s-a cerut sau sugerat să dea mită.
De partea cealaltă, Comisia Europeană încurajează România.
Potrivit raportului pe justiţie publicat în luna septembrie, s-au făcut progrese în lupta împotriva corupţiei.
Între iniţiativele din România salutate în document se numără adoptarea noului Cod Civil, accelerarea proceselor de mare corupţie la Înalta Curte, dar şi noua strategie anticorupţie.
Proiectul raportului remarcă, de asemenea, avansul făcut în parlament în privinţa legislaţiei, menită să extindă procedurile de confiscare, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei de Integritate.