Bilanţul DNA
În anul 2009, numărul persoanelor condamnate definitiv a crescut la 131 faţă de 97 de persoane în anul precedent.
Articol de Diana Surdu, 24 Februarie 2010, 21:07
DNA a anunţat că în anul 2009 a trimis în judecată în stare de arest cu 25% mai multe persoane decât în anul 2008. A crescut mult şi numărul de persoane condamnate definitiv anul trecut inclusiv din domeniul justiţiei, apărării şi ordinii publice, a anunţat procurorul şef Daniel Morar la bilanţul instituţiei.
Şase magistraţi, trei avocaţi, 22 de ofiţeri şi subofiţeri de poliţie şi patru ofiţeri din MApN au fost condamnaţi definitiv anul trecut.
Din totalul celor peste 550 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA, 244 de persoane au funcţii de conducere, control sau de demnităţi publice. În 84% dintre cazuri, durata urmăririi penale în anul 2009 a fost de maxim un an şi şase luni de la data sesizării şi doar în două dosare în care erau inculpate patru persoane urmărirea penală s-a desfăşurat pe parcursul a patru ani.
Cea mai scurtă durată a urmăririi penale a fost de 13 zile în cazul unei infracţiuni de trafic de influenţă, constatate în flagrant, comisă de vicepreşedintele unei judecătorii.
În privinţa duratei judecării dosarelor, cel mai scurt proces a durat 4 luni, iar cel mai lung şase ani. Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a făcut precizări referitoare la situaţia dosarelor relevante în instanţă la 31 decembrie 2009.
"Toate aceste cazuri de membri ai parlamentului, miniştri, miniştri adjuncţi, secretari de stat etc, se află pe rolul instanţelor de judecată, în niciuna dintre ele nu avem o hotărâre de condamnare definitivă şi ce este mai grav este că în multe dintre ele nu avem nici măcar o hotărâre în primă instanţă, deşi sunt trimise în judecată chiar din anul 2005 sau din 2006, au trecut patru ani, patru ani şi jumătate. Şi mai grav decât atât este că sunt puţine dintre ele, dar sunt, care după trei ani şi jumătate nu s-a citit încă actul de sesizare. Deci ne putem închipui cât va dura judecata!", a explicat Daniel Morar.
Numărul persoanelor condamnate definitiv a crescut la 131 în anul 2009, faţă de 97 de persoane în 2008. Dintre inculpaţi, 45 de funcţionari ai ANAF, mai mult de un sfert deţine o funcţie de conducere şi-au atras subordonaţii în activitatea infracţională.
Din analiza raportului mai reiese că procurorii au primit mită sume relativ mici, de la 120 la 1000 de euro prin comparaţie cu judecătorii care au pretins şi primit sume în cuantum de 1800 până la 45 de mii de euro.
Potrivit DNA, în 2009 s-a înregistrat un prejudiciu de peste 295 de milioane de lei şi 131 de milioane de euro prin cele aproape 1100 de infracţiuni aferente celor 168 de rechizitorii.