Bilanț MAI: Criminalitatea a înregistrat scăderi semnificative anul trecut
Criminalitatea a înregistrat scăderi semnificative la majoritatea indicatorilor anul trecut, a declarat azi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la bilanțul MAI pe 2014.
Articol de Oana Bâlă, 23 Martie 2015, 12:39
Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a prezentat, astăzi, bilanţul anual al instituţiei pe care o conduce, bilanţ potrivit căruia, în 2014, numărul infracţiunilor comise în România a fost semnificativ mai mic decât în anii trecuţi.
La reuniunea aflată în desfăşurare sunt prezenţi şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.
Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a susţinut că bilanţul ministerului pe anul 2014 este unul pozitiv, rezultatele regăsindu-se şi în percepţia publică faţă de siguranţa de zi cu zi.
Potrivit acestuia, 2014 a fost un an al provocărilor în plan intern şi internaţional, dar nu a fost un an al violenţelor, criminalitatea înregistrând scăderi semnificative.
Criminalitatea stradală se află la cel mai mic nivel din ultimii nouă ani, /.../ la cea mai mică valoare din ultimii cinci ani, în timp ce infracţionalitatea din zona rurală a scăzut semnificativ.
Gabriel Oprea a precizat că cea mai importantă resursă a ministerului o reprezintă angajaţii săi.
"Ştim cu toţii că performanţa se realizează cu oameni bine pregătiţi profesional, motivaţi şi corect recompensaţi şi tocmai de aceea anul trecut am avut ca prioritate, a mea, a Guvernului României, punerea în aplicare a unor măsuri prin care munca şi eforturile angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne să fie răsplătite aşa cum se cuvine. În aplicarea acestui demers la nivelul ministerului s-a impus consolidarea unui cadru în care valorile fundamentale sunt respectarea legii, protecţia şi siguranţa cetăţenilor, respectarea drepturilor angajaţilor şi apărarea statului de drept", a spus Gabriel Oprea.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a spus, la rândul său, că în anul 2014 colaborarea cu Ministerul de Interne a fost bună, dar a subliniat că este importantă identificarea vulnerabilităţilor.
Ea s-a referit la corectitudinea şi integritatea celor din sistem, amintind că numărul persoanelor cu funcţii de conducere investigate pentru fapte de corupţie a crescut.
O soluţie pentru combaterea fenomenului este, în opinia sa, limitarea legăturii acestora cu mediul politic şi cu oamenii de afaceri.