Bilanț al prezenței Armatei Române în Afganistan
27 de militari ai Armatei Române și-au pierdut viața și aproape 240 au fost răniți în cei 19 ani de prezenţă în Afganistan.
Articol de Cătălin Purcaru, 27 Iunie 2021, 13:40
Ultimii militarii români s-au întors din Afganistan după o prezență neîntreruptă de 19 ani a Armatei Române în această țară, o prezență care a contribuit la transformarea și modernizarea ei și la creșterea prestigiului soldaților români în cadrul NATO.
În acești ani, 27 de militari și-au pierdut viața și aproape 240 au fost răniți.
Despre toate acestea a vorbit ministrul apărării și șeful Statului Major la ceremonia de repatriere, care a avut loc în cursul nopții la Baza 90 Otopeni. Relatează Cătălin Purcaru.
Reporter: 19 ani de participare neîntreruptă a militarilor români la misiuni într-unul dintre cele mai dificile teatre de operații - toată această perioadă a însemnat o transformare continuă a Armatei României, a subliniat șeful statului Major al Apărării, general locotenent Daniel Petrescu.
Daniel Petrescu: Am învățat foarte multe lecţii în teatrul de operații, am învățat să ne consolidăm capacități noi, am fost alături de primele contingente care s-au dislocat în Afganistan, trei operați,: Enduring Freedom, Resolute Support și ISAF și suntem printre ultimele contingente care părăsim cu capul sus acest teatru de operații.
Reporter: Militarii românii au fost unii dintre principalii parteneri ai Statelor Unite în Afganistan, dovadă fiind faptul că le-au fost încredințate misiuni importante, cum ar fi asigurarea securității bazei militare din Kandahar. Comandantul Batalionului de Protecție a Forței ”Jderii”, locotenent colonelul Vasile Mironescu are o experiență îndelungată în teatrul de operații Afganistan.
Vasile Mironescu: Nu o să uit niciodată momentul când eram ultimul detaşament pe care l-am dislocat din Kandahar spre Bagram. M-am uitat spre aeronavă și am văzut că toți suntem sănătoși, după care m-am întors spre bază și am zis "aici m-am maturizat în atâtea misiuni" și același timp m-am gândit la afgani, să le dea Dumnezeu putere să îşi creeze un stat de drept și să bucure de libertăți așa cum ne dorim cu toții.
Reporter: Procesul de retragere a trupelor Alianței Nord Atlantice din Afganistan a început în luna mai, după ce oficialii NATO au decis ca toți militarii aliați să fie retraşi până în data de 11 septembrie. Data este una simbolică. În anul 2001 au fost distruse turnurile gemene în urma atentatelor, iar Statele Unite au trimis atunci primele trupe în Afganistan.