Bilanţ al incendiului de la Fabrica de viori din Reghin
Un prim bilanţ, după incendiul de ieri de la secţia din Topliţa a Fabricii de viori din Reghin, arată pagube foarte mari, de peste un milion de lei.
Articol de Radiojurnal, 17 Ianuarie 2017, 12:08
Un prim bilanţ, după incendiul de ieri de la secţia din Topliţa a Fabricii de viori din Reghin, arată pagube foarte mari, de peste un milion de lei.
Corespondenta RRA, Angela Bîrsan, transmite că flăcările au distrus peste 4.000 de viori, utilaje electrice, hala de producţie de aproximativ 2.000 de metri pătraţi şi acoperişul secţiei de depozitare a materiei prime.
Pompierii au reuşit, totuşi, să salveze bunuri evaluate la un milion şi jumătate de lei. În urma cercetărilor, a reieşit că focul a fost generat de un scurt circuit electric la unul dintre utilaje.
"Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn" din Europa
Prima vioară din România fabricată în regim industrial la fabrica de instrumente muzicale din lemn Hora de la Reghin a împlinit luna aceasta 65 de ani.
Potrivit unui documentar Agerpres, fabrica de la Reghin este prima de acest fel construită în România, în 1951. După Revoluție, ea a fost privatizată prin preluarea pachetului majoritar de către angajați și între timp a devenit și cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce firme de prestigiu europene s-au divizat sau și-au restrâns activitatea.
Directorul general al Hora Reghin, Nicolae Bâzgan, arăta pentru Agerpres că dacă în 1951 au fost fabricate numai 37 de viori, în prezent fabrica face peste 4,5 milioane de instrumente muzicale, iar personalități marcante au avut 'aprecieri elogioase' la adresa produselor de aici. De asemenea, el a arătat că în acest an se vor împlini și cinci decenii de când celebrul violonist sovietic David Oistrakh i-a recunoscut valoarea acestui instrument, cântând cu ea în cadrul Festivalului George Enescu de la București.
În 2015, cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa a devenit și cel mai important furnizori european de naiuri, cu o producție lunară de circa 250 de bucăți. În cei 15 ani, fabrica a ajuns să confecționeze naiuri din zeci de esențe de lemn, cel mai scump instrument fiind cel din abanos, care costă peste 1.000 de euro la poarta fabricii.
Pe lângă viori și naiuri, firma confecționează peste 200 de tipuri de instrumente muzicale și peste 300 de tipuri de accesorii pentru instrumente muzicale.