BICAPA Târnăveni, "o bombă ecologică"
Ministrul Mediului cere măsuri urgente pentru evitarea unei catastrofe ecologice la combinatul chimic.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 15 Februarie 2010, 11:43
Ministrul Mediului şi Pădurilor susţine că BICAPA Târnăveni este o bombă ecologică care ticăie.
În urma întâlnirii avute astăzi, la Târgu Mureş, cu factorii implicaţi în problema combinatului chimic BICAPA de la Târnăveni, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely a declarat că s-a ajuns cu situaţia de aici "în ceasul al 12-lea" şi că cea mai importantă şi urgentă măsură o constituie evitarea unei catastrofe ecologice în zonă.
Laszlo Borbely a spus că a dat dispoziţie colegilor săi din minister ca în termen de o săptămână să întocmească un plan de acţiune pe etape, urmând ca în prima etapă să fie găsite soluţii pentru realizarea urgentă de investiţii, prin care să fie stabilizat digul ce desparte cele 3 bataluri cu reziduuri ce conţin crom hexavalent, de râul Târnava Mică.
În a doua etapă, a precizat ministrul, urmează să fie identificate noi soluţii pe termen mediu şi lung, prin care judeţul să scape de această bombă ecologică.
Întrucât BICAPA SA se află în lichidare judiciară şi au apărut o serie de investitori interesaţi de achiziţionarea societăţii, Borbely s-a angajat să discute cu Ministerul Finanţelor şi Agenţia pentru Valorificarea Activelor Statului – principalii creditori – pentru ca până la licitaţia organizată pe data 19 martie să se accepte o procedură de urgenţă prin care să poată fi redus preţul de pornire al licitaţiei, de la 6 milioane de euro, cât a fost stabilit.
În paralel, Laszlo Borbely a spus că va întocmi şi înainta o notă primului-ministru şi Guvernului României, pentru a se cunoaşte cu exactitate situaţia de la Târnăveni.
În 30 septembrie anul trecut, prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan a declarat situaţie de urgenţă în cazul celor 3 iazuri batal de la Târnăveni, care se întind pe o suprafaţă de 25 de hectare şi unde sunt depozitate aproximativ 2,5 milioane tone de deşeuri cu crom hexavalent.
Iazurile batal sunt despărţite de Târnava Mică doar de un dig de pământ, iar în urma infiltraţiilor, cromul hexavalent ajunge în apă.