Biblioteca Naţională are un nou sediu
După luni de restaurare, Biblioteca Naţională din Bucureşti are un sediu cu 14 săli de lectură, şase săli de conferinţe, o aulă de 400 de locuri şi 30.000 de metri pătraţi de spaţiu de depozitare de carte.
Articol de Nicoleta Turcu, 23 Aprilie 2012, 08:46
Noul sediu al Bibliotecii Naţionale se deschide astăzi pentru public.
În primele cinci zile vor fi organizate evenimente prin care vizitatorii vor afla despre misiunea şi activităţile bibliotecii.
Spaţiile bibliotecii vor fi deschise treptat. Deocamdată sunt disponibile doar şapte din cele 14 săli de lectură, între care şi un spaţiu cu o destinaţie inedită, sala de lectură pentru cei care încă nu ştiu să citească, adică pentru elevii care vor intra în clasa pregătitoare.
Cititorii se pot delecta în sala de lecturi uşoare şi pot asculta la căşti muzică în sala de audiţii.
În total, noua clădire a Bibliotecii Naţionale adăposteşte 14 săli de lectură mari, şase săli de conferinţe, o aulă de 400 de locuri, 30.000 de metri pătraţi de spaţiu de depozitare de carte şi 15.000 de metri pătraţi de spaţii multifuncţionale pentru expoziţii, audiţii, librării şi cafenele.
Pentru accesul în sălile de lectură este necesar un permis care se eliberează gratuit, pe loc, cu o fotografie şi un buletin.
Duminică, sediul cel nou a fost sfinţit de Patriarhul României, Daniel, iar cu această ocazie directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Târziman a precizat că se doreşte iniţierea unor parteneriate cu asociaţii profesionale prestigioase, dar şi cu instituţii ce promovează cultura.
"S-a pus început bun Bibliotecii Naţionale a României într-o altă etapă a existenţei sale. Început bun fiecărui lucru se pune prin binecuvântare. Sprijunul pe care Biserica Ortodoxă, aşa cum în perioada medievală însoţea cultura şi civilizaţia e din ce în ce mai prezentă astăzi alături de atâtea instituţii culturale", a declarat Elena Târziman.
Ministrul culturii, Kelemen Hunor, a precizat, duminică, la Radio România Actualităţi că efortul depus pentru realizarea acestui proiect a fost unul mare, dar a meritat.
"Eu cred că România merită, Bucureştiul merită o astfel de instituţie şi sunt mândru şi sunt fericit că în sfârşit nu trebuie să ne ruşinăm dacă ne întreabă cineva unde e Biblioteca Naţională, nu trebuie să stăm cu ochii în pământ şi să spunem că de fapt nu avem. A fost o investiţie mare, un efort mare, dar a meritat", a precizat Kelemen Hunor.
Deschiderea porţilor Bibliotecii Naţionale coincide cu Ziua Naţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor sărbătorită de UNESCO din 1995 şi cu Ziua Naţională a Bibliotecarului, marcată în ţara noastră din anul 2005.
Despre evenimentele dedicate acestei ocazii, poetul Dan Mircea Cipariu a spus că a făcut "un program de carte pentru această zi internaţională care presupune un circuit de carte pe traseul Muzeul Literaturii Române-Uniunea Scriitorilor- Oficiul Român pentru Dreptul de Autor- Biblioteca Centrală Universitară, o dezbatere de carte, "Cultura scrisă naţională, biblioteca viitorului, drepturile de autor şi noile media" şi în final un recital".