BEC, soluții pentru fluidizarea procesului de vot în străinătate
Alegătorii din străinătate pot utiliza, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, formularul declarației pe propria răspundere de pe site-ul BEC și MAE.
Articol de Radiojurnal, 05 Noiembrie 2014, 07:26
Cetăţenii români aflaţi în străinătate şi care votează pe liste suplimentare vor putea completa din timp declaraţia pe proprie răspundere prin care precizează că nu au mai votat şi pe care o vor semna în faţa preşedintelui secţiei de votare.
Biroul Electoral Central a fost marți de acord cu această propunere a Ministerului de Externe, pentru a facilita participarea la vot a românilor din străinătate, după ce duminică foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc în străinătate au aşteptat ore întregi pentru a vota şi, în cele mai multe cazuri, nu şi-au putut exercita dreptul la vot.
Declaraţia tipizată va putea fi descărcată de pe internet.
De asemenea, BEC a fost de acord şi cu propunerea ministrului Titus Corlăţean ca diplomaţi români să înlocuiască, acolo unde va fi cazul, reprezentanţii partidelor politice în birourile secţiilor de votare din străinătate.
Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a precizat pentru Radio România Actualităţi.
"În cel mult cinci zile de la data emiterii prezentei decizii, în situaţia în care Biroul Electoral - secţia de votare din străinătate, nu este constituit din numărul maxim de membri, preşedintele Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate va putea asigura completarea acestuia cu persoane din lista întocmită de Ministerul Afacerilor Externe, alegătorii pot utiliza formularul de declaraţie pe propria răspundere afişat pe site-ul BEC şi al Ministerului Afacerilor Externe, BEC2014.ro şi MAE.ro.
"Formularul Declaraţiei pe proprie răspundere poate fi completat de către alegători şi în afara secţiei de votare. Semnarea şi datarea declaraţiei pe propria răspundere se va face numai în faţa membrilor Biroului Electoral al Secţiei de Votare din Străinătate", a spus Marian Muhuleț.
Ambasada americană salută angajamentul autorităţilor române de a face "corecţiile necesare" pentru ca toţi cetăţenii să poată vota, în acord cu legea şi Constituţia.
Într-o declaraţie citată de Agerpres, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti spune că procesul electoral este unul "suprem într-o democraţie."