Barometru de Sănătate Publică
Articol de Radiojurnal, 13 Noiembrie 2020, 07:27
Românii se consideră, în marea lor majoritate, informați în privința coronavirusului și a măsurilor de răspândire a acestuia.
Peste 90% au răspuns astfel la o întrebare inclusă în chestionarul care a stat la baza realizării Barometrului de Sănătate Publică pe luna octombrie, o cercetare sociologică ce evaluează percepția românilor în perioada pandemiei, un studiu derulat sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române.
Cei mai mulți dintre cei chestionați spun că au ca principală sursă de informare privind pandemia televiziunile de ştiri și au afirmat că identifică cel puțin o dată pe săptămână știri sau informații false despre coronavirus.
Mihaela Enache cu mai multe date din analiza prezentată joi: "În privința surselor oficiale, reprezentate de state sau instituții internaționale, rezultatele barometrului arată că românii au cea mai multă încredere în informațiile oferite de Uniunea Europeană, Organizația Mondială a Sănătății și NATO.
La nivel național, guvernul ar trebui să aibă ca priorități în această perioadă protejarea locurilor de muncă, desfășurarea școlii în bune condiții și luarea unor noi măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului, mai reiese din centralizarea răspunsurilor.
În perspectiva lansării vaccinului anti-COVID-19, doar 21,8% din cei intervievaţi spun că s-ar imuniza cu siguranţă dacă acest lucru ar fi posibil în perioada următoare, 8% ar solicita explicații mai amănunțite despre vaccin, iar alți 30% ar aștepta să se vaccineze alții, ca să se asigure că nu apar probleme.
Mulți au declarat însă că nu s-ar vaccina, peste 38 de procente, iar, în general, ponderea celor care susțin că riscurile vaccinării sunt mai mari decât avantajele este ușor mai ridicată decât a celor care consideră avantajele mai mari decât riscurile."