Barajul de la Roşia Montană este stabil
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, spune că, la momentul actual, situaţia în zonă este sub control.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 Octombrie 2022, 13:36
Barajul de la Roşia Montană este stabil şi, în acest moment, nu avem niciun semnal care să agraveze situaţia existentă, a declarat marţi, 4 octombrie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
"La Roşia Montană echipele lucrează în continuare. Am avut ieri o inspecţie din partea specialiştilor de la ABA Mureş care au venit şi au făcut o scanare cu instalaţii performante pentru a vedea în ce stare se află corpul barajului. În momentul de faţă nu există nicio agravare a situaţiei. Pompele sunt funcţionale şi astăzi vor fi reamplasate pentru a permite reducerea nivelului apei până la cota stabilită împreună cu ISU. Ulterior, după ce împreună cu Institutul de Fizică a Pământului vom valida toate datele de ieri, vom vedea şi ce se întâmplă cu corpul barajului", a subliniat Barna Tanczos.
Oficialul a precizat, totodată, că, la momentul actual, situaţia în zonă este sub control.
Pe data de 1 octombrie 2022, în jurul orei 16, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului. Primarul comunei Roşia Montană a anunţat evenimentul la numărul de urgenţă 112. Ulterior, patru mesaje Ro-Alert au fost transmise populaţiei, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Conform informaţiilor transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare de la Roşia Montană a scăzut cu 135 de centimetri, în urma măsurătorilor efectuate de către reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA).
La faţa locului acţionează pompieri din mai multe judeţe, dar şi jandarmi, poliţişti, militari, specialişti de la Apele Române şi de la alte instituţii abilitate.
Sursa citată a mai arătat că, în ultimele 24 ore, la staţia meteorologică Roşia Montană s-au înregistrat precipitaţii de 15 l/mp.
Deţinătorul acumulării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024.