"Bani grei" pentru apă grea
Falimentul RAAN creează multe probleme oraşului Drobeta-Turnu Severin.
Articol de Radiojurnal, 16 Iunie 2016, 14:17
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, cea mai mare companie de stat din judeţul Mehedinţi, a intrat în faliment pentru că nu şi-a putut achita datoriile care depăşeau 200 de milioane de euro. Falimentul lasă un oraş întreg fără căldură, aproape 500 de oameni fără un loc de muncă şi pune sub semnul întrebării o cantitate uriaşă de apă grea care riscă să se deprecieze şi să polueze mediul. Corespondentul RRA, Mihai Bădescu, transmite din Drobeta-Turnu Severin.
Reporter: Dincolo de problemele de mediu existente, marele semn de întrebare după declararea falimentului RAAN este dacă vor fi alocaţi banii necesari pentru păstrarea apei grele în condiţii optime.
Florin Rogobete, lider de sindicat: În momentul de faţă, neavând nici bani, trebuie să discute cu rezerva de stat, modul cum se va face întreţinerea apei şi personalul care va asigura această întreţinere.
Reporter: Colapsul regiei lasă în frig la iarnă 33 de mii de locuinţe şi zeci de instituţii, iar situaţia pare fără ieşire dacă luăm în calcul soluţiile propuse de autorităţile Severinului.
- Nu este apă caldă. Oamenii aştia la iarnă rămân în frig, şcolile, şi spitalul, şi grădiniţele.
Liviu Nicolicea, viceprimar: Cu toate că am votat pentru noua centrală am avut grijă ca să vedem, în situaţia în care se poate realiza, ce facem şi cu acest caza care nu va funcţiona decât 500 de ore. Va trebui să avem o discuţie cu ei, ca o rezervă a centralei, pentru că noi mizăm că totuşi această centrală se va face până în noiembrie, când începe sezonul rece.
Reporter: RAAN a fost declarată falimentară după o datorie de 1.200 de milioane de lei cauzată de managementul dezastruos produs de trei directori, cercetaţi acum de DIICOT în libertate.