Bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență
Autoritățile române și oamenii de afaceri își pun mari speranțe în aplicarea PNRR.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Aprilie 2021, 10:40
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Vicepremierul Dan Barna anunță că oficialii Comisiei Europene nu sunt de acord cu propunerile de realizare a unor sisteme de irigații cu bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
El a explicat că reprezentanții Comisiei au spus că acest aspect nu ține de redresarea de după pandemie.
Dan Barna a adăugat că sunt discuții intense și legate de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi este de viață și de moarte, după cum s-a exprimat vicepremierul.
Autoritățile române, dar și oamenii de afaceri își pun mari speranțe în aplicarea acestui plan, care ar putea contribui decisiv la creșterea produsului intern brut și la reducerea deficitului bugetar și a datoriei publice.
Subiectul a fost discutat și la o conferință de specialitate.
Relatează Iulian Olescu: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care reprezintă aproximativ 14% din PIB-ul României, poate ajuta mult țara noastră în perioada următoare, atât în direcția redresării și transformării, inclusiv din perspectiva ecologizării și digitalizării economiei, dar și pentru atenuarea problemelor structurale, corecția macroeconomică și îmbunătățirea competitivității, spune academicianul Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Prezent la conferința anuală de risc de țară a COFACE România, el a trecut în revistă câteva dintre evoluțiile anticipate pentru țara noastră.
Daniel Dăianu: Creșterea PIB-ului în 2021 eu o văd între 5 și 6%, am spus mai optimist, prin efectul de bază şi investiţii publice care vor fi considerate. Deficitul bugetar cash în 2021 și eu îl văd sub 7% și la Consiliul Fiscal am discutat acest lucru, băncile au capitalizare bună, dar atenţie la ce se va întâmpla în anii următori, pentru că impactul pandemiei şi al schimbării de climă se va vedea.
În opinia lui Daniel Dăianu, PNRR poate aduce un plus anual potențial de 2,5% din PIB la bugetul public, investițiile publice pot fi de 7,5% din PIB dacă valorificăm la maximum oportunitatea oferită de PNRR sau de 6-6,5% din PIB dacă vom avea o realizare de numai 50% a Planului Național de Redresare și Reziliență.