Bani europeni pentru dezvoltare regională
UE a aprobat sute de proiecte pentru România, destinate "politicii de coeziune". Banii sunt destinaţi infrastructurii, gestionării deşeurilor, reabilitării sistemelor de termoficare sau proiectelor de canalizare.
19 Martie 2012, 14:53
Cu un buget european total de aproape 350 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, politica europeană de coeziune e menită să aducă regiunile sărace ale Europei la un nivel comparabil cu cele din zonele dezvoltate în domenii precum transporturile, mediul sau competitivitatea.
Ţările membre au la dispoziţie trei fonduri destinate politicii de coeziune: cel social-european şi cel de dezvoltare regională, denumite fonduri structurale, şi fondul de coeziune.
Comisia Europeană semnalează că în 2011 au fost făcute mai multe plăţi decât în anii anteriori, dar un sfert din bugetul total de aproape 350 de miliarde de euro disponibil pentru 2007-2013 nu se regăseşte încă în vreun proiect.
Pe lângă pierderile directe, unul din riscurile necheltuirii banilor europeni de statele membre este ca viitorul buget pentru perioada 2014-2020 să nu mai fie la fel de generos.
România are la dispoziţie şapte programe de atragere a banilor europeni. Programul regional, cel de creştere a competitivităţii şi cel pentru asistenţă tehnică sunt cofinanţate din fondul european de dezvoltare regională.
Acesta e utilizat împreună cu cel de coeziune şi pentru alte două programe, programul de mediu şi cel pentru transport.
Dezvoltarea resurselor umane şi aşa-numita "amelioarare a capacităţii administrative" primesc bani din fondul social european.
În cifre, pentru 2007-2013, României i-au fost alocate aproape 20 de miliarde de euro pentru convergenţă.
Printre proiectele acceptate pentru finanţare se află, de exemplu, construirea unui sistem de gestionare a deşeurilor solide în Vrancea, reabilitarea sistemului de termoficare din Iaşi sau din Oradea, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi canalizare în Buzău, construirea unui sector de autostradă între Arad şi Timişoara, reparaţii de drumuri şi poduri.
Pentru România, toate cele opt regiuni de dezvoltare intră sub incidenţa programelor de convergenţă.
Solicitările de finanţare pentru banii din actualul buget mai pot fi trimise până la sfârşitul lui 2013 iar decontarea se va face, în general, până la sfârşitul lui 2015.