Bani europeni pentru construirea de spitale regionale
Sistemul sanitar va avea o strategie naţională de sănătate, care va aduce bani europeni pentru construirea de spitale regionale şi pentru reabilitarea celor neperformante.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Ianuarie 2014, 12:07
Anul acesta intră în vigoare noul pachet de servicii medicale şi vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inimă, diabet, boli reumatismale şi chiar pentru bolile rare.
Pentru prima dată, sistemul sanitar va avea o strategie naţională de sănătate, care va aduce bani europeni pentru construirea de spitale regionale, pentru reabilitarea celor nepereformante, dar şi pentru medicina de prevenţie şi întărirea îngrijirii în ambulatoriu.
Potrivit noilor reglementări, foarte multe afecţiuni au fost orientate către tratarea în ambulatoriu.
Preşedintele coaliţiei organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, Radu Gănescu, invitat al rubricii "Apel matinal", la Radio România Actualităţi, aprecia că este posibil ca sistemul să nu poată face faţă solicitărilor.
"Costurile sunt foarte mari pe spitalizarea de zi, şi atunci ambulatoriu ar fi un pic mai ieftin.
"Dar, revin la realitatea de zi cu zi, orice pacient care se duce în ambulatoriu la un consult, chiar dacă are programare, stă foare mult la coadă, sălile de aşteptare sunt arhipline şi mă gândesc ce se va întâmpla când toate cele 300 de boli vor fi transferate în sistemul ambulatoriu.
"Nu cred că sistemul va rezista fără o mică modificare", a apreciat Radu Gănescu.
Audio: Apel matinal. Invitat: preşedintele coaliţiei organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice, Radu Gănescu.