Băncile, dispuse să fie mai maleabile
Băncile comerciale sunt dispuse să fie mai maleabile în relaţia cu cei care se gândesc din nou la un credit. Singura problemă este legată de posibilitatea de rambursare a banilor împrumutaţi.
Articol de Iulian Olescu, 14 Iunie 2011, 19:07
Bancherii sunt convinşi că scăderea continuă din ultima vreme a veniturilor potenţialilor clienţi e cel mai mare element de nesiguranţă, iar într-o situaţie materială şi mai rea, mulţi ar alege să nu mai dea înapoi banii la bănci.
Analiştii din piaţa financiară sunt de părere că acum tendinţa în mediul bancar e una de întoarcere spre creditele de nevoi personale, dar atrag atenţia că un credit uşor obţinut înseamnă costuri ulterioare mai mari.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, spune că în această a doua jumătate a anului se va produce în sfârşit mult aşteptata reluare a activităţii de creditare.
El se bazează pe îmbunătăţirea încrederii populaţiei, pe măsură ce economia începe să-şi revină.
"Zi de zi, observăm că sunt activităţi economice care devin mai stabile, care au reuşit să îşi găsească noi ancore în pieţele interne şi externe, şi ca atare salariaţii au mai multă încredere în stabilitatea veniturilor lor", mai spune Radu Graţian Gheţea.
Mai mult, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor este convins că "în a doua jumătate a acestui an vom observa cum oamenii vor începe să revină la planurile pe care şi le-au făcut în legătură cu nivelul lor de trai, în legătură cu nivelul lor de educaţie, în legătură cu nivelul lor de cultură şi spirit. Pentru toate acestea au nevoie de bani şi se vor adresa, sunt convins, băncilor pentru credite".
Rata de neperformanţă a creditelor în valută se menţine în creştere
Ideea reluării creditării este susţinută şi de economistul şef al BNR, Valentin Lazea, chiar dacă datele pe ultimele cinci trimestre arată încă o uşoară reducere a creditării pentru populaţie.
Despre creditele pentru consum Valentin Lazea spune că "se pare că au avut evoluţia cea mai descendentă, în timp ce creditele pentru locuinţe mai mult sau mai puţin s-au păstrat în volum absolut. La toate tipurile de credit, asistăm la o reducere a dobânzii, ceea ce dă temei acelei previziuni că în curând creditarea se va relua".
Valentin Lazea a atras, însă, atenţia că la creditele în valută rata de neperformanţă se menţine în creştere, în timp ce la cele în lei trendul deja s-a inversat.
Economistul şef al BNR a precizat că "gradul de îndatorare la cei care au beneficiat de credite în monedă străină era mult mai ridicat decât la cei care au contractat împrumuturi în lei, aşa încât aceştia din urmă au fost mai puţin afectaţi de efectele crizei economice.
Segmentul pentru care gradul de neperformanţă al creditelor este într-o continuă creştere este cel al împrumuturilor pentru IMM-uri, iar tendinţa cea mai accentuată se constată la microîntreprinderi.