Băncile deschid agenţii în satele din Ardeal
În comunele din Transilvania s-au instalat mari bănci, precum CEC ori BRD, iar Banca Transilvania a anunţat că, în această primăvară, va mai deschide 15 noi agenţii.
09 Martie 2011, 16:50
În mai toate comunele din judeţul Cluj au apărut sucursale ale marilor bănci comerciale.
În general, este vorba de agenţii de mici dimensiuni.
Multe dintre ele funcţionează în ”acvarii”, adică în construcţii moderne şi ieftine din metal şi din termopane, în care încap 2-3 birouri, un dulap, o măsuţă, câteva scaune, un seif şi un bancomat.
Deja, în satele din Transilvania s-au instalat mari bănci, precum CEC ori BRD, iar BT a anunţat că, în această primăvară, va mai deschide 15 agenţii.
Însă au apărut şi foste bănci populare, adică instituţii financiare non-bancare.
Afacerile dezvoltate la sate
Analistul economic Ilie Şerbănescu a spus că această extindere a băncilor în mediul rural ”este de bun augur, dacă ele vor acorda credite pentru dezvoltarea comunităţilor”.
Însă băncile care s-au dezvoltat în mediul rural ţintesc, pe lângă dezvoltarea în teritoriu, patru tipuri de servicii, spun reprezentanţii băncilor.
Primul este cel legat de plata facturilor către operatorii de utilităţi, de plata pensiilor, precum şi de depozitele bancare ale oamenilor care nu mai sunt nevoiţi să facă un drum până în oraş pentru a-şi deschide un cont bancar.
Cel de-al doilea tip de servicii este legat de plata subvenţiilor pentru agricultură.
Din ce în ce mai mult, sistemul agrar, bazat pe exploataţii ori ferme înregistrate ca atare în registrele agricole, presupune un sistem de administrare asemănător cu cel al întreprinderilor mici şi mijlocii, iar pentru investitori este vital să aibă o agenţie bancară în comunitatea lor, pentru a primi banii plătiţi de către stat în contul subvenţiilor, precum şi pentru a-i plăti pe furnizorii de seminţe, de utilaje agricole.
Cel de-al treilea tip de servicii se referă la fondurile europene.
Există zeci de companii din mediul rural care au primit finanţări europene, în calitate de solicitanţi principali ori de parteneri.
Cel de-al patrulea tip de servicii bancare se referă la credite acordate pentru cumpărarea de utilaje agricole, pentru animale, de tipul vacilor de lapte ori al oilor, sau pentru cumpărarea de pământuri arabile, păşuni sau terenuri forestiere, dar şi pentru construirea de ferme ori de hale pentru prelucrarea produselor alimentare.