Băncile au mai mult timp pentru a-şi adapta lichidităţile
O decizie a Comitetului Basel prevede ca instituţiile de credit să atingă un nivel de 60% din indicatorul de lichiditate stabilit până la 1 ianuarie 2015.
Articol de Iulian Olescu, 08 Ianuarie 2013, 17:24
Comitetul Basel a decis recent să ofere mai mult timp băncilor pentru a se conforma în totalitate unora dintre noile cerinţe de lichiditate introduse de reglementările grupate sub genericul Basel 3.
Principala modificare se referă la indicatorul de lichiditate.
Acesta impune instituţiilor de credit să dispună de o rezervă de active lichide de înaltă calitate capabilă să acopere necesarul lor de lichiditate pe o perioadă de 30 de zile calendaristice, în condiţiile unui scenariu de stres financiar foarte ridicat.
În planul iniţial al Comitetului se prevedea implementarea unor standarde de lichiditate extrem de stricte în aşa fel încât băncile să aibă resursele necesare pentru a face faţă unei crize a creditelor.
Noua decizie prevede ca instituţiile de credit să atingă un nivel de 60% din indicatorul de lichiditate stabilit până la 1 ianuarie 2015 şi să ajungă apoi, gradual, iîn paşi anuali egali, la 100% la 1 ianuarie 2019.
Măsura este considerată de bun augur de către bănci, deoarece poate contribui la evitarea înrăutăţirii activităţii de creditare.
"Orice decizie care a fost luată sau care va fi luată în legatură cu implemenarea Acordului de capital Basel 3 este de o importanţă deosebită pentru sistemul bancar european şi bineînţeles şi pentru sistemul bancar românesc", spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea.
Temeri privind diminuarea apetitului băncilor pentru creditare
Asociaţia Română a Băncilor, comunitatea bancară din România a menţionat de mai multe ori şi a făcut chiar demersurile necesare pentru clarificarea unor aspecte cu privire la introducerea Acordului de capital, care poate crea o diminuare a apetitului băncilor pentru creditare.
"În acest context decizia de amânare a unor cerinţe privind capitalul băncilor pe care au anunţat-o de curând autorităţile europene o salutăm şi o considerăm de bun augur pentru a putea continua creditarea, şi în special a IMM-urilor de o maniera care sa fie cat de cat convenabila insensul intalnirii cererii cu oferta - cererea de credit cu oferta bancilor de creditare", a mai spus Radu Graţian Gheţea.
Acesta a menţionat că nu are un impact in redresarea activităţii de creditare.
"Are un impact în sensul că nu se înrăutăţeşte mai mult activitatea de creditare dacă se amână implementarea unor măsuri cu privire la cerinţele de capital", mai spune Radu Graţian Gheţea.
Decizia Comitetului Basel, care reuneşte cei mai importanţi şefi de bănci centrale şi de autorităţi de reglementare financiară din întreaga lume, vine în urma criticilor formulate de băncile comerciale dar şi de diverse oficialităţi importante din domeniul financiar - bancar.
Astfel preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, avertiza că reglementările foarte stricte cuprinse în acordul Basel 3 pot conduce la blocarea creditării interbancare şi vor îngreuna implementarea politicilor monetare promovate de autorităţi.
La rândul lor reprezentanţii băncilor comerciale atrăgeau atenţia că acestea ar putea fi obligate să restrângă creditarea către populaţie şi companii.