Avocatul Poporului despre liberalizarea programelor naţionale de sănătate
Avocatul Poporului consideră că modificările aduse sistemului sanitar referitoare la liberalizarea programelor naţionale de sănătate ar trebui dezbătute prin procedură parlamentară
Articol de Adriana Turea, 30 Ianuarie 2020, 14:56
Avocatul Poporului consideră că modificările aduse sistemului sanitar referitoare la liberalizarea programelor naţionale de sănătate ar trebui dezbătute prin procedură parlamentară obişnuită.
Pe de altă parte, ministrul sănătăţii, Victor Costache, susţine că schimbările sunt în beneficiul pacienţilor şi că aceştia vor putea alege unde să fie trataţi şi fără să scoată bani din buzunar, dacă optează pentru clinicile private.
De asemenea, sindicaliştii din sistemul sanitar cer retragerea proiectului de ordonanţă aflat în dezbatere publică şi iniţierea unui dialog cu toţi factorii implicaţi. Adriana Turea explică:
Reporter: În opinia Avocatului Poporului, Renate Weber, documentul conţine o notă de fundamentare sumară şi nu precizează niciun studiu de impact care să evalueze efectele. Pe de altă parte, modificările aduse nu ţin cont de capacitatea şi serviciilor celor două sisteme, public şi privat.
În acest sens, Avocatul Poporului apreciază că prin procedurile diferite de achiziţionare şi management din cele două domenii se va crea un decalaj substanţial în atragerea fondurilor destinate acesor programe, cu riscul deprecierii sistemului public.
De asemenea, Avocatul Poporului spune că poate apărea şi un conflict de interese, deoarece specialiştii care fundamentează între procesul de contractare şi achiziţi nu au nicio interdicţie în a activa atât în unităţile publice, cât şi în cele private, care derulează programe naţionale de sănătate.
Şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas susţineau recent că reforma sistemului sanitar se poate face doar în urma unor discuţii între toţi factorii implicaţi, politicieni, autorităţi, reprezentanţi ai personalului medical, pacienţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Ministrul sănătăţii, Victor Costache, a precizat că o parte dintre programele naţionale curative se derulează ceva în spitalele private, însă intervin doar dacă unităţile medicale publice sunt depăşite de numărul de cazuri.
El consideră că această prevedere trebuie schimbată şi stopată discriminarea.
Totodată a dat asigurări că pacientul nu va plăti în plus dacă alege să meargă să se trateze în unităţile medicale private, care se înscriu în aceste programe.