Avocatul Poporului apără bugetarii
Ioan Muraru a sesizat Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă care suspendă executarea silită în cazul proceselor câştigate privind plata drepturilor salariale.
Articol de Mădălina Radu, 31 Martie 2010, 15:35
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a apreciat că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului sunt o pacoste pentru România şi a afirmat că s-au deturnat regulile constituţionale privind legiferarea şi că Parlamentul controlează prea rar actele Guvernului.
Ioan Muraru spune că este vorba şi despre ordonanţa de urgenţă 18 din 9 martie 2010, care modifică documentul similar din 2009 privind "plata unor sume prevăzute în titluri executorii, având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar".
Ioan Muraru a sesizat Curtea Constituţională cu privire la respectiva ordonanţa.
Reprezentantul instituţiei menite să apere drepturile cetăţenilor, Ioan Muraru, a descris textul ordinanţei drept "o încălcare gravă a Constituţiei".
"Marea problemă la noi este ordonanţa de urgenţă, o pacoste pentru sistemul de drept din România, pentru că aici intervin mai multe lucruri.
"Guvernul este sigur presat de anumite evenimente, dar cele mai multe reglementări trebuie să se facă prin lege care este act al Parlamentului", a susţinut Ioan Muraru în cadrul unei conferinţe de presă privind bilanţul activităţii instituţiei pe 2009.
În timpul anului trecut, Avocatul Poporului a primit peste 8000 de petiţii în care cetăţenii semnalau disfuncţionalităţi în relaţia cu administraţia.
Aceeaşi instituţie a desfăşurat 30 de anchete şi a primit 6000 de sesizări telefonice.
Ioan Muraru a anunţat că doar anul trecut a fost nevoit să exprime aproape 2000 de puncte de vedere în cazul în care era invocată neconstituţionalitatea unor decizii ale statului.