Aviz negativ pentru trecerea ANPC sub control parlamentar
Senatorii Comisiei pentru Afaceri Europene au dat aviz negativ pentru trecerea ANPC sub control parlamentar.
Articol de Iulia Gherman, 05 Octombrie 2016, 19:10
Iniţiativa legislativă, prin care se propune trecerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului din subordinea Guvernului sub control parlamentar, a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat.
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi aşteaptă votul final din plenul Senatului, după ce a trecut prin analiza mai multor comisii de specialitate.
Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PNL, Răzvan Mironescu, propune ca salarizarea în cadrul ANPC să fie la nivelul celei aplicate la Consiliul Concurenţei.
Totodată, proiectul de lege prevede ca Autoritatea să avizeze produsele financiare ale instituţiilor bancare din perspectiva consumatorilor.
Răzvan Mironescu: La conversia în franci eveţieni, Comisia Europeană a dat o rezoluţie prin care a spus că acest lucru este necesar pentru că la momentul respectiv băncile au vândut produse financiare înşelătoare. Dacă ANPC şi-ar fi făcut treaba la momentul respectiv nu am fi ajuns acum să reparăm o greşeală care a afectat zeci de mii de oameni.
Vicepreşedintele ANPC, Răzvan Florescu, a precizat că Autoritatea protejează consumatorii şi nu se impune modificarea legislaţiei.
Răzvan Florescu: Nu suntem de acord, aşa cum s-a discutat aici, cu faptul că comisarii din cadrul Autorităţii nu îşi fac treaba. Dacă ar fi spre binele comisarilor, cu teza cu care s-a discutat până acum de mărire a salariilor, se poate face şi în alt mod.
Proiectul de lege a primit aviz negativ din partea Comisiei de Afaceri Europene.
Anca Boagiu, preşedintele comisiei: Este evident că ANPC are nevoie de sprijin şi trebuie să fie întărit astfel încât să-şi facă datoria. O astfel de lege conduce la a scoate din alte legi existente bucăţi de directive care au fost preluate în legislaţia naţională. Şi dacă ar trece legea de plenul Senatului, ar fi o lege neconstituţională.
Proiectul de lege aşteaptă un raport din partea Comisiei juridică şi apoi votul final cu valoare decizională din plenul Senatului.