Aviz negativ al comisiilor senatoriale pentru Codul Rutier
Senatorii PNL şi PDL din comisii au votat împotrivă sau s-au abţinut în privinţa proiectului de modificare a Codului Rutier, care va fi prezentat plenului cu aviz negativ.
Articol de Alina Stănuţă, 11 Februarie 2014, 19:28
Senatorii PNL şi PDL au votat împotrivă sau s-au abiţinut în privinţa proiectului de modificare a Codului Rutier, care va fi prezentat astfel plenului Senatului cu aviz negativ din partea comisiilor de specialitate.
Doar reprezentanţii PSD au votat în favoarea noului Cod Rutier, considerat prea aspru de cei care l-au respins.
Modificările aduse Codului Rutier au iscat discuţii în contradictoriu între senatorii PSD şi cei ai PNL.
Astfel, senatorii liberali au propus respingerea documentului iniţiat de guvern, motivând că propunerile înaintate de executiv vizează în special latura coercitivă a Codului Rutier.
Mai mult, aceştia au propus ca şi Ministerul Transporturilor să contribuie la elaborarea legislaţiei în domeniu.
"Marile modificări sunt de natură coercitivă. Nu e nici o modificare de natură tehnică, să ajute la fluidizarea traficului. Cu atâtea modificări, cred că proiectul, de la sine nu a fost bine conturat, iar filozofia lui nu îndeplineşte cerinţele celor care conduc, într-adevăr, pe drumurile publice" spune Dian Popescu, senator PNL.
Aviz negativ pentru modificări
În replică, senatorul social-democrat Şerban Nicolae a spus că legislaţia în domeniul circulaţiei pe drumurile publice nu ţine de Ministerul Transporturilor şi a adus argumente care îl contrazic pe colegul liberal din alianţa USL.
"S-a spus că acest Cod Rutier a fost făcut în sensul introducerii unui plus de sancţiuni. Mă văd în situaţia să fiu ăla care am propus păstrarea toleranţei zero la alcool, în timp ce codul propus de guvern a fost unul mai permisiv şi a propus o oarecare indulgenţă în privinţa consumului de alcool urmat de condusul pe drumurile publice" spune senatorul social-democrat Şerban Nicolae.
Opoziţia s-a situat între cele două părţi, senatorul PDL Traian Igaş, fost ministru de interne, declarând că se abţine de la vot.
"Sunt lucruri bune în acest proiect de lege, dar sunt şi lucruri care nu vin în întâmpinarea cetăţeanului de rând. Sunt foarte multe observaţii făcute din teritoriu şi, în general, opinia publică este de a nu da un vot pentru acest Cod Rutier", afirmă senatorul PDL Traian Igaş.
La finalul dezbaterilor, 12 senatori au votat pentru, 5 împotrivă şi 7 s-au abţinut.
Pentru ca documentul să treacă, era nevoie de 13 voturi favorabile.
În consecinţă, modificările la Codul Rutier merg către plenul Senatului cu propunere de respingere şi apoi vor fi înaintate Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.