Aviz de urmărire penală în Dosarul Revoluției
Preşedintele a avizat cererea de urmărire penală faţă de fostul preşedinte, Ion Iliescu, faţă de fostul premier Petre Roman şi de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu.
Articol de Diana Surdu, 13 Aprilie 2018, 13:22
Preşedintele Klaus Iohannis a avizat şi a transmis ministrului justiţiei cererea de urmărire penală faţă de fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, faţă de fostul premier Petre Roman şi de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu pentru faptele ce fac obiectul dosarului revoluţiei, respectiv infracţiuni contra umanităţii.
Solicitarea vizează intervalul 22-31 decembrie 1989, când aceştia au avut diferite funcţii în Consiliul FSN organism în care a exercitat în perioada respectivă puterea executivă şi legislativă centrală. Diana Surdu.
Dosarul revoluţiei din 1989 este una dintre cele mai lungi anchete din istoria judiciară românească.
Anchetatorii au de lămurit cauzele în care au murit peste 700 de persoane, au fost răniţi prin împuşcare 1855 de oameni, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924.
Procurorii militari au extins în 1 noiembrie 2016 urmărirea penală in rem pentru infracţiuni contra umanităţii.
Printre cei audiaţi de procurori în acest dosar în calitate de martori s-au numărat Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu.
La sfârşitul anului trecut, Parchetul General a anunţat că au fost descoperite noi probe care fac lumină în dosarul revoluţiei din decembrie 1989.
Parchetul a precizat că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.
De asemenea, oamenii legii arată că este cert faptul că diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite.
Nu în ultimul rând procurorii notează că după anul 1989 probe importante de natură să stabilească adevărul privind revoluţia au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificilă stabilirea cu claritate a unui raport de cauzalitate între anumite conduite, acţiuni sau inacţiuni şi consecinţele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989.
Solicitarea procurorului general a fost trimisă Preşedinţiei pe 2 aprilie, Petre Roman afirma atunci că este revoltat de faptul că se cere urmărirea lui penală în dosarul revoluţiei.
Numit oficial prim ministru al guvernului României în 26 decembrie 1989, Petre Roman susţinea că în zilele revoluţiei s-a aflat chiar în pericol de a-şi pierde viaţa.
Fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu a refuzat să comenteze situaţia.