Avertizările hidrologice de inundaţii se prelungesc
Peste o sută de localităţi din 14 judeţe au fost afectate de ploile din ultimele 24 de ore. Persoanele care vor să contribuie cu bani, pot face donaţii în conturi special deschise.
Articol de Răzvan Stancu, 02 Iulie 2010, 15:32
Specialiştii au prelungit, până duminică 4 iulie la ora 16.00, avertizările hidrologice de cod roşu pentru râurile Prut, Siret şi Olt.
Toate detaliile privind avertizările le puteţi citi aici.
Peste şapte mii de persoane au fost evacuate din cauza inundaţiilor în ultimele 24 de ore, potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
În acelaşi interval, o sută de localităţi din 14 judeţe au fost afectate de apă.
La Săuceşti, peste două mii de persoane evacuate
Judeţul cel mai afectat pare să fie Bacăul, unde sunt probleme în opt comune, de o parte şi de alta a Siretului, pe zona care nu este regularizată, o situaţie gravă fiind în comuna Săuceşti, a declarat pentru Radio România subprefectul judeţului Constantin Scripăţ.
La Săuceşti, judeţul Bacău, au fost inundate patru mii de gospodării şi s-a ordonat evacuarea de urgenţă a celor 2.100 de persoane din comună.
Satul Schineni este, aproape tot, sub ape.
Autorităţile au pregătit, pentru cazare şi masă, circa 2.500 de locuri, în căminele şi cantinele celor 11 licee băcăoane.
Aproximativ 2.500 de locuinţe şi gospodării din judeţul Botoşani au fost inundate, în ultimele opt zile, pe apele râurilor Prut, Siret, Jijia, Buhai şi Miletin, iar peste 3.800 de persoane au fost evacuate şi salvate, arată un bilanţ provizoriu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
În judeţ, s-au înregistrat şapte victime: una în comuna Ibăneşti şi şase în municipiul Dorohoi.
Tototdată, apele ieşite din matca râurilor şi scurgerile de pe versanţi, generate de precipitaţiile abundente, au inundat peste 6.500 de hectare de teren arabil şi şase mii de hectare de păşuni şi păduri.
Au fost inundate sau distruse de viituri aproximativ 500 de drumuri naţionale, judeţene, comunale şi săteşti.
Persoanele care vor să sprijine victimele inundaţiilor pot face donaţii, pentru mai multe informaţii citiţi aici.
Autorităţile au vizitat zonele inundate
Preşedintele Traian Băsescu a vizitat comuna Pătrăuţi, din judeţul Suceava, grav afectată de inundaţii.
Traian Băsescu le-a spus oamenilor că vor fi ajutaţi cu materiale de construcţii, dar că ei vor trebui să-şi construiască singuri locuinţele, pentru că statul nu se va implica în construcţia caselor, a informat corespondentul Radio Romania Actualităţi, Mihaela Buculei.
Totodată, şeful statului le-a spus localnicilor că vor trebui să-şi construiască casele pe alt amplasament şi nu în apropierea albiei râului.
Potrivit corespomdentului nostru, Florin Filioreanu, premierul Emil Boc, a ajuns în comuna Săuceşti şi s-a oprit pentru câteva minute, la tabăra de sinistraţi, tabără amenajată la marginea comunei.
Premierul a ajuns şi în satul Bogdan Vodă acolo unde s-a întâlnit cu factorii de decizie ai judeţului, în cadrul unui comandament de criză.
Ministrul mediului, Laszlo Borbely , a cerut autorităţilor locale, cu ocazia unei vizite în Harghita, ca evaluările pagubelor produse de inundaţii să se facă mai rapid, pentru a se putea accesa Fondul Solidaritatea, al Uniunii Europene.
Ministrul mediului a arătat că situaţia s-ar putea îngreuna şi mai mult de duminică, 4 iulie întrucât un nou val de ploi abundente ar putea afecta, de atunci, în special judeţele din Moldova.
Aproape 500 de localitati din 37 de judeţe au fost afectate de inundaţii, iar 22 de persoane au murit, potrivit unui bilanţ prezentat de ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga.
Potrivit documentului, peste 1.500 de persoane au fost evacuate şi 6.500 de locuinţe inundate.
Reprezentantul executivului a conturat şi o solutie care ar putea reduce, pe viitor problemele create de apele Dunării umflate de precipitatii, inundarea controlata a Luncii Dunării.
Puteţi consulta harta zonelor afectate de inundaţii aici.