Avertismente şi recomandări ale salvatorilor montani
După incidentele petrecute recent, salvatorii montani reamintesc celor care doresc să facă drumeţii la altitudini mari că este important să ia toate măsurile de siguranţă înainte de a porni pe trasee.
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Decembrie 2024, 19:13
După incidentele petrecute recent, salvatorii montani reamintesc celor care doresc să facă drumeţii la altitudini mari că este important să ia toate măsurile de siguranţă înainte de a porni pe trasee. Ignorarea previziunilor meteo sau lipsa echipamentului adecvat pot transforma o drumeţie obişnuită într-una periculoasă.
Având în vedere temperaturile scăzute din această perioadă, la munte, salvamontiştii subliniază importanţa verificării prognozei meteo înainte de plecare - mai ales pentru traseele aflate la altitudini de peste 1.500 de metri. Acolo temperaturile sunt extrem de scăzute şi există un risc mai mare de accidente.
Totodată, trebuie alese pe timpul iernii exclusiv traseele marcate, dar şi utilizarea unui echipament adecvat sezonului de iarnă. Pentru a face faţă condiţiilor extreme, trebuie să avem o geacă rezistentă la vânt şi un polar.
În rucsac trebuie să ţinem şi o lanternă frontală - cu baterii de rezervă, un briceag, spray pe bază de piper - util pentru a ne proteja în caz că ne întâlnim cu animale sălbatice, o sticlă de apă şi un baton energizant dar şi un termos de ceai cald. Trebuie să fim foarte atenţi şi la marcajele turistice - dacă nu le mai vedem mai mult de 10-15 minute - trebuie să ne oprim şi să ne întoarcem la ultimul marcaj vizibil.
Salvamontiştii ne mai recomandă să utilizăm hărţi sau aplicaţii cu GPS care funcţionează şi offline. Totodată, este important ca traseul ales şi ora estimată de întoarcere să fie comunicate familiei, prietenilor sau cabanierului./editor Florin Lepadatu/