Avertisment asupra fenomenului de cyberbullying
Orele petrecute de copii pe internet pot avea consecinţe negative - spun specialiştii care atrag din nou atenţia asupra fenomenului de cyberbullying.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 09 Februarie 2021, 13:57
Orele petrecute de copii pe internet pot avea consecinţe negative - spun specialiştii care atrag din nou atenţia asupra fenomenului de cyberbullying.
Chiar dacă în mare parte elevii s-au reîntors în bănci, oamenii legii le recomandă părinților să fie atenți la comportamentul copiilor. De la Vâlcea relatează corespondenta RRA Ana-Maria Cîrstea.
Reporter: Fenomenul din spaţiul online poate cauza sentimente de însingurare, teamă, tristețe, uneori chiar disperare, având un impact emoțional important asupra tuturor copiilor implicați, fie ei victime, martori sau agresori. Şi deşi în Vâlcea nu nu au existat cazuri de cyberbullying, polițiștii vâlceni de la Biroul de analiză și prevenire a criminalității atrag atenţia părinților să monitorizeze în permanenţă comportamentul propriilor copii.
Bianca Enăchescu, comisar: Dacă până acum le spuneam copiilor: nu mai stai în fața calculatorului sau în fața tabletei, acum am ajuns în situația în care să îi obligăm să stea în fața calculatorului. Recomandăm partea de control parental. Marea majoritate a părinților nu neapărat că sunt atehnici, dar nu înțeleg exact ce au de făcut. Recomandăm tuturor să folosească site-ul celor de la Salvați Copiii. Există template-uri, rețete, ca să înțeleagă toată lumea, cu fiecare pas pe care poți să îl faci ca să îți instalezi un progrămel și să verifici și istoricul navigării copilului tău în zona de internet sau poți să îi blochezi accesul către anumite site-uri.
Reporter: Conform studiului realizat de Organizația Salvați Copiii, unul din doi elevi cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani este expus cyberbullying-ului.