Averile demnitarilor, "interzise" pentru ANI
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că mai multe articole ale Legii Agenţiei Naţionale de Integritate nu sunt constituţionale.
Articol de Mădălina Radu, 16 Aprilie 2010, 08:12
Agenţia Naţională de Integritate nu va mai avea dreptul să verifice averile demnitarilor sau ale persoanelor cu funcţii publice, până când guvernul sau parlamentul nu vor modifica legea privind funcţionarea instituţiei.
Acesta este efectul deciziei Curţii Constituţionale, prin care mai multe articole ale Legii Agenţiei Naţionale de Integritate au fost considerate neconforme cu Legea Fundamentală.
Judecătorii Curţii au admis o parte din excepţiile ridicate într-un dosar în care au fost contestate mai multe articole, printre care şi cele care stabilesc activitatea de verificare a averii dobândite pe parcursul exercitării funcţiei publice şi modalitatea de întocmire a actelor de constatare şi a proceselor verbale.
De asemenea, au fost contestate şi prevederile referitoare la constatarea conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor.
În situaţia în care articolele vor fi confirmate prin motivarea deciziei Curţii ca fiind în contradicţie cu Legea Fundamentală, atunci inspectorii de integritate nu vor mai putea să verifice averea demnitarilor sau a persoanelor care îndeplinesc funcţii publice.
Reacţia clasei politice
Hotărârea Curţii Constituţionale a provocat deja reacţii în rândul clasei politice şi al societăţii civile.
Premierul Emil Boc s-a declarat îngrijorat de consecinţele hotărârii Curţii asupra mecanismului de verificare convenit de România împreună cu oficialii Comisiei Europene, ne-a transmis corespondentul nostru Florin Lepădatu.
Potrivit Mediafax, senatorul UDMR, György Frunda, consideră însă în regulă declararea unor articole din legea privind organizarea ANI ca fiind neconstituţionale.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat că decizia Curţii arată că PD-L vrea să introducă portocalizarea tuturor funcţiilor fără a ţine cont de nicio lege.
Pe de altă parte, fostul ministru PNL al justiţiei, Tudor Chiuariu, afirmă că liberalii susţin necesitatea ca Agenţia de Intergritate să continue să controleze şi să confişte averile nejustificate pentru ca mediul politic să fie mai curat, arătându-se convins că juriştii parlamentului vor găsi o soluţie constituţională.
Între timp, zece organizaţii neguvernamentale de profil au solicitat guvernului să adopte un act normativ care să aisgure continuitatea instituţională şi funcţională a ANI.