Avantajele medierii
Medierea se folosește în dreptul comercial al familiei, dar și în cauze penale.
Articol de Marcela German, 13 Mai 2024, 14:43
Medierea - forma alternativă de rezolvare a disputelor cu ajutorul unui specialist - este încă prea puţin folosită în România, deşi există de aproape 20 de ani şi este mai ieftină şi mai rapidă decât instanţele de judecată.
Acestea din urmă ajung, în schimb, să fie sufocate de cauze care ar putea fi rezolvate altfel.
Medierea se folosește în dreptul comercial al familiei, dar și în cauze penale.
Justițiabilii însă nu sunt informați, spune mediatorul Ioan Matei, reprezentant al Consiliului de mediere în relația cu sistemul judiciar de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș.
40 de infracțiuni, la care existenţa un acord de mediere înlătură răspundea penală. În cazul în care există o victimă și un prejudiciu, latura civilă a procesului penal se poate soluționa prin mediere, care poate să reducă mult sancțiunea.
Reporter: Avantaje ale medierii sunt timpul și costurile reduse, confidenţialitatea și soluția care convine ambelor părți.
Ioan Matei: La mediere nu se plătește taxă de timbru. Părțile, după ce au ajuns la o înțelegere, atestată de un avocat, are titlu executoriu.
Judecătorii și avocații ar putea să le recomande justițiabililor medierea. Avocatul Suciachi Szabolcs Arpad:
În ultimul timp simt că oarecum,părțile au înțeles că este spre bine lor să apeleze și la mediere, însă ar trebui să existe o educație.
Între timp, tot mai mulți ajung în instanță. La Tribunalul Mureș, anul trecut, volumul de activitate a crescut cu 27%, până la aproape 18.800 de dosare, iar durata medie de soluționare în cauzele non-penale a fost de 6,7 luni.