Avalanşă de debranşări în Râmnicu Vâlcea
În Râmnicu Vâlcea, unde în ultima lună aproximativ 200 de persoane au cerut să fie debranşate de la societatea de termoficare.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 28 Iulie 2010, 19:20
Veştile privind eliminarea subvenţiilor de la guvern pentru gigacalorie au dus la o avalanşă de debranşări în toată ţara.
Deşi încă nu este clar cât vom avea de plătit la iarnă pe căldură, mulţi preferă să iasă din sistemul centralizat cât mai repede.
Aşa s-a întâmplat şi în Râmnicu Vâlcea, unde în ultima lună aproximativ 200 de persoane au cerut să fie debranşate de la societatea de termoficare.
În anii trecuţi nu erau mai mult de 70 de debranşări pe lună. În ciuda acestei situaţii, conducerea societăţii susţine că preţul gigacaloriei nu va creşte foarte mult, iar primăria intenţionează să menţină subvenţia acordată ca şi până acum.
Teama de a plăti facturi ridicate pentru căldura din apartamente a făcut ca, în luna iunie, în Râmnicu Vâlcea să se înregistreze peste 200 de cereri pentru debranşare, cumulând într-o singură lună numărul cererilor depuse din 2006 şi până în 2009.
În aceste condiţii, reprezentanţii principalului furnizor de agent termic din Vâlcea susţin că cetăţenii nu au motive de îngrijorare, asigurând totodată că preţul gigacaloriei nu va creşte în acest an.
"La Râmnicu Vâlcea, unde avem peste 95% din locuinţe branşate la sistemul de termoficare, practic, gradul de debranşare este undeva la 5% - cel mai mic din ţară. Dacă ambele subvenţii ar fi anulate, preţul energiei termice pe care ar trebui s-o plătească populaţia ar creşte cu maximum 34%. Practic, de la 130,77, cât este în momentul de faţă preţul, inclusiv TVA - şi acum vorbim de TVA de doar 19%; cu TVA de 24% preţul ar fi 136,26 -, ar ajunge preţul la 127,26 de lei", spune Ion Cocleţ, director general al Serviciului Termoficare din cadrul CET Govora.
În lipsa subvenţiei alocate de guvern, reprezentanţii administraţiei locale din Râmnicu Vâlcea susţin că se fac demersuri pentru ca suma venită din partea municipalităţii să fie acordată în continuare.
"Eu i-aş sfătui pe consumatorii finali să nu se impacienteze. Cu siguranţă, preţul nu va fi foarte diferit; cu siguranţă, vom găsi resursele pentru a le oferi subvenţia necesară" spune Cosmin Constantinescu, viceprimar.
Chiar şi fără subvenţia de la stat, râmnicenii ar putea plăti mai puţin pentru căldura din apartamente, dacă iniţiativa furnizorului de agent termic din Vâlcea va fi adoptată de către municipalitate.
"Sperăm ca Primăria, Consiliul Local, datorită faptului că subvenţia pe care o acordă este extrem de mică - 24,59 de lei, mult mai mică în comparaţie cu ce acordă alte consilii locale sau municipalităţi din România -, o parte din subvenţia care ar fi posibil să fie anulată de la bugetul de stat să fie preluată de Consiliul Local, în aşa fel încât populaţia, practic, să rămână cu un preţ modic" apune Ion Cocleţ.
"Ăsta ar fi un lucru foarte bun atât pentru noi, ca operatori, pentru că am putea să ne încasăm banii la termen, dar şi pentru comunitatea locală, pentru că sistemul ar rămâne în integralitatea lui" a declarat Ion Cocleţ.