Autorităţile şi crescătorii de animale caută cele mai bune soluţii pentru ca febra aftoasă să nu ajungă în România
La noi în ţară au fost activate mecanisme suplimentare pentru a preveni pătrunderea virusului şi a proteja sănătatea animalelor: au fost restricţionate transporturile din zonele afectate, sunt controale mai stricte la graniţă şi s-au intensificat testările şi verificările.

Articol de Radio România Actualităţi, 15 Aprilie 2025, 07:28
Autorităţile şi crescătorii de animale caută cele mai bune soluţii pentru ca febra aftoasă să nu ajungă în România, după ce în Ungaria şi Slovacia au fost confirmate 10 focare. La noi în ţară au fost activate mecanisme suplimentare pentru a preveni pătrunderea virusului şi a proteja sănătatea animalelor: au fost restricţionate transporturile din zonele afectate, sunt controale mai stricte la graniţă şi s-au intensificat testările şi verificările.
ANSVSA a actualizat şi manualul operaţional pentru intervenţii rapide, iar strategia prevede şi achiziţia de vaccinuri, pentru a avea rezerve disponibile în caz de urgenţă, a explicat la Radio România Actualităţi directorul adjunct al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ioan Oleleu.
Ioan Oleleu: ”În perioada imediat următoare, Guvernul va adopta o măsură de a aloca bani pentru un anumit stoc de vaccin destul de consistent. În momentul de faţă, există această posibilitate, dar vaccinarea nu poate să se facă decât într-o logică epidemiologică, în concordanţă cu deciziile Comisiei Europene, fundamentate de către specialiştii din România, pentru că România reprezintă o particularitate aparte: avem foarte multe gospodării ale populaţiei, ceea ce ne face oarecum diferiţi de cele mai multe ţări din Uniunea Europeană.”/editor Florin Lepadatu/