Autoritățile se pregătesc pentru precipitațiile abundente prognozate
Mai multe ședințe au avut loc sâmbătă, iar specialiștii au făcut recomandări.
Articol de Radiojurnal, 29 Septembrie 2024, 09:42
Autoritățile se pregătesc pentru precipitațiile abundente prognozate în aproape toată țara. Mai multe ședințe pe această temă au avut loc sâmbătă, iar specialiștii au făcut recomandări inclusiv pentru populație.
Prefecților li s-a cerut, într-o ședință convocată de Ministerul de Interne, să mențină permanent legătura cu președinții consiliilor județene și cu primăriile din zonele în care se așteaptă ploi abundente și debite crescute ale râurilor.
Oamenii trebuie să știe din timp despre evoluția vremii și ce trebuie făcut în eventualitatea unor evacuări, iar inspectoratele pentru situații de urgență sunt mobilizate pentru intervenții rapide.
Ministrul mediului a cerut decolmatarea cursurilor de apă, curățarea șanțurilor și eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei.
Într-o altă ședință, specialiștii de la Apele Române au informat că în zona Galați încă sunt probleme pe râurile afectate de inundațiile din ultima perioadă. Situația este mai dificilă în zonele cu lucrări care traversează cursurile de apă, de exemplu, la poduri.
Ministrul Fechet a insistat pe monitorizarea bazinelor hidrografice afectate deja de ultimele inundații, zonele Galați și Vaslui și a adăugat că tot personalul trebuie să fie disponibili să intervină.
S-au suplimentat și echipele de intervenție din sistemul energetic.
Există echipamentele necesare pentru intervenții rapide în caz de avarii, iar stațiile au fost aprovizionate cu stocuri de motorină pentru grupuri electrogene, la nevoie.
Ministerul Energiei face însă un apel la înțelegere și răbdare în cazul întreruperilor de curent.
În astfel de momente, presiunea pe echipele de intervenție este foarte mare, iar siguranța lor și a tuturor cetățenilor trebuie să rămână pe primul loc.
De partea sa, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îi sfătuiește pe oameni, în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, să nu traverseze cursurile de apă și să rămână la distanță de maluri, să curățe șanțurile și rigolele pentru a permite scurgerea apelor pluviale.
Dacă vântul suflă cu putere, trebuie evitată trecerea prin apropierea copacilor, a stâlpilor sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
Șoferii ar fi bine să știe ce urmează din punct de vedere meteo și să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări.
Pe platforma online Fiipregătit.ro. și în aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență sunt prezentate toate măsurile necesare înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.