Autorităţile române vor continua demersurile pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Bucureștiul are consultări cu instituțiile comunitare despre oportunitatea repunerii pe agenda viitorului Consiliu European a discuției despre intrarea în Schengen.
Articol de Radiojurnal, 10 Decembrie 2022, 08:43
Autorităţile române vor continua demersurile pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, în ciuda votului nefavorabil înregistrat la reuniunea miniștrilor europeni de interne de joi, de la Bruxelles.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Bucureștiul are consultări cu instituțiile comunitare despre oportunitatea repunerii pe agenda viitorului Consiliu European a discuției despre intrarea în Schengen.
Între altele, prim-ministrul a spus că este analizată și o variantă care ar presupune decuplarea României de Bulgaria în procesul de aderare.
Nicolae Ciucă: Să repunem pe agendă subiectul în condițiile în care Austria își menține decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea României, nu cred că este oportun să înaintăm un termen față de care să ne raportăm. Trebuie să /analizăm/ decuplarea de Bulgaria, pentru că aici este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual.
USR a anunțat că va depune săptămâna viitoare o moțiune simplă la adresa ministrului de interne, Lucian Bode, pe care îl acuză de eșecul României privind intrarea în Spațiul Schengen.
Demersul USR este susținut și de parlamentarii neafiliați de la Forța Dreptei. În schimb, Lucian Bode a subliniat că opoziția Austriei a fost neargumentată și că o decizie privind aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație poate fi luată la Consiliul JAI din luna martie a anului viitor.
Între timp, la București, câteva zeci de persoane au protestat față de atitudinea Austriei. La manifestația organizată de AUR s-au aflat și transportatori nemulțumiți de consecințele neacceptării României în Schengen.
Mai multe țări europene s-au declarat extrem de dezamăgite de votul împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Majoritatea miniștrilor de externe au calificat gestul Austriei drept o greșeală gravă la nivelul politicii europene și al geopoliticii.
În plus, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a promis că va face din intrarea celor două țări în Schengen o prioritate a mandatului său.
La rândul său, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a afirmat că regretă extrem de mult vetoul dat de țara sa. El a admis că Austria se află într-o situație dificilă din cauza afluxului de refugiați și migranți, însă a spus că nu vede care este legătura dintre aceste probleme și intrarea celor două ţări în Schengen.