Autorităţile, "pregătite pentru prevenirea inundaţiilor"
Teama de inundaţii după căderile masive de zăpadă a determinat autorităţile să ia deja măsuri, deşi de la Agenţia Naţională de Meteorologie vin informaţii liniştitoare, cel puţin pentru următoarele două săptămâni.
Articol de Adrian Cristea, 23 Februarie 2012, 19:10
Prefecţii trebuie să facă o evaluare a riscurilor, iar primarii să fie pregătiţi cu toate materialele necesare, a spus joi ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca.
El a mai cerut la o videoconferinţă cu prefecţii şi specialiştii de la Gospodărirea Apelor să se acţioneze urgent pentru scoaterea zăpezii din localităţi, inclusiv din curţile oamenilor.
Specialiştii prezenţi joi la videoconferinţa cu prefecţii organizată la ministerul de interne au declarat că în perioada următoare nu există pericol de inundaţie în nicio zonă din ţară.
Directorul general al Institutului Naţional de Hidrologie, Petre Stanciu, a declarat că debitele mai multor râuri, în special din vestul ţării, vor creşte în zilele care urmează fără a reprezenta însă pericol de inundaţii.
"Datorită existenţei formaţiunilor de gheaţă, se pot produce creşteri artificiale ale nivelului râurilor mici. Aici putem să încadrăm toate văile din zona comunelor ş.a.m.d., şi poate să conducă la ieşirea râului din albie pe anumite zone joase, dar fără să afecteze localităţile. eporter: Râurile vor creşte peste cota de pericol numai dacă temperaturile vor înregistra o creştere care să determina topirea bruscă a zăpezilor", a precizat Petre Stanciu.
Agenţia Naţională de Meteorologie dă asigurări că această situaţie nu este plauzibilă.
Peşedintele Ion Sandu a anunţat că până pe 7 martie temperaturile se vor păstra în limite normale şi nu crea situaţii neprevăzute.
"Informaţiile cu privire la inundaţii puternice şi tot ce se întâmplă în media şi în exterior în momentul de faţă sunt evaluări pe bază de încălziri şi temperaturi de 15, 20 de grade şi cantităţi de precipitaţii de 40-50 de litri pe metru pătrat care ar conduce într-adevăr la inundaţii foarte grave. Informaţia pe care suntem 90% siguri este că până în 7 martie nu vedem asemenea situaţii în România", a spus Ion Sandu.
Chiar dacă specialiştii spun că în perioada următoare nu va exista riscul inundaţiilor, ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca, a cerut prefecţilor să fie pregătiţi de intervenţie în cazul unor situaţii neprevăzute.
"Fiecare primar are obligaţia să aibă în dotare materialele necesare şi acolo unde avem primării cu deficienţe vă rog să-i sprijiniţi. Intervenţi acolo unde zăpada este foarte mare în acest moment, inclusiv în curţile oamenilor", a declarat ministrul de interne.
Ministrul Gabriel Berca a subliniat că întâlnirea de astăzi nu trebuie înţeleasă ca una alarmistă, ci ca o modalitate de prevenţie.