Autorităţile "nu se eschivează" de la integrarea romilor
Premierul Victor Ponta a declarat că integrarea romilor în societate va fi posibilă doar după ce copiii vor merge la şcoală, iar adulţii vor avea locuri de muncă în România.
Articol de Oana Bâlă, 13 Septembrie 2012, 09:28
Familiile de romi care locuiesc în taberele ilegale din Franţa vor fi repatriate pe cheltuiala statului francez.
Un acord în acest sens a fost semnat miercuri, la Bucureşti.
Acordul este valabil pentru o perioadă de doi ani şi nu include niciun transfer de bani între cele două ţări.
Potrivit premierului Victor Ponta, România nu se derobează de responsabilitatea care îi revine în ceea ce priveşte integrarea romilor.
"Adevărata soluţie a problemei va veni doar în momentul în care copiii din comunităţile de romi vor merge la şcoală şi vor beneficia de educaţie şi când membrii comunităţii de romi vor avea locuri de muncă aici, în România", a spus premierul.
Ministrul de interne al Franţei, Manuel Valls, a precizat că autorităţile franceze vor continua să desfiinţeze taberele de romi şi să-i conducă pe cetăţenii de această etnie la frontiere, într-o manieră forţată sau asistată, dar a menţionat şi necesitatea derulării unor programe concrete de integrare în societate a acestora.
"Dorim ca împreună cu dumneavoastră să transmitem un mesaj atât opiniei publice franceze, cât şi opiniei publice din România că eforturile noastre comune trebuie să se dirijeze către o soluţie în care romii sunt integraţi în ţările lor de origine", a spus Manuel Valls.
Cei doi miniştri francezi s-au întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu.
El şi-a exprimat speranţa că nu doar problema romilor va fi subiectul aflat pe agenda discuţiilor dintre miniştrii francezi şi guvernul de la Bucureşti.
"În problema romilor, vă asigur că suntem deschişi la o totală colaborare, inclusiv cu retrimiterea de poliţişti în Franţa, însă nu putem accepta formulări de genul: 'România este responsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă, care se vede nevoită să se refugieze în Franţa'. Vreau să ştiţi că România nu-şi alungă nici un cetăţean de pe teritoriul său", a afirmar preşedintele României.
Prin acordul semnat de România şi Franţa, partea franceză se angajează să organizeze reîntoarcerea în România a unui grup de 80 de familii aparţinând minorităţii romilor, care trăiesc acum în Franţa în tabere ilegale.
Statul francez va suporta costul biletelor de avion şi va oferi apoi fonduri pentru înfiinţarea unei firme şi pentru un program de instruire.
România va contribui la elaborarea unor anchete sociale amănunţite şi va sprijini accesul acestor familii la locuinţe, precum şi includerea copiilor în sistemul de învăţământ.
Franţa a mai aplicat o astfel de metodă şi în perioada administrării Sarkozy, dar fără prea mare eficienţă. Romii repatriaţi atunci au stat în ţară doar până au terminat banii primiţi de la autorităţile franceze şi apoi s-au întors.
Ei spun că în România nu au locuri de muncă, iar în Franţa le e mai uşor să-şi câştige existenţa.