Autorităţile nu au găsit cauza electrocutărilor de pe masa de operaţie
Echipamentul funcţionează în parametri normali, susţin organele de control.
Articol de Adriana Turea, 06 Septembrie 2016, 12:04
Echipamentul folosit pentru administrarea oxigenului, in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a spitalului Municipal nu avea cum sa duca la aparitia electrocutarii. Aceasta este concluzia echipei de control a Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale – Departamentul Tehnic Laboratoare. Echipa de control s-a autosesizat, la mijlocul lunii august, la cinci zile de la reclamarea electrocutarii unui asistent ATI si in urma verificarilor a constatat ca aparatul functioneaza in parametrii normali, iar personalul medical fusese intruit sa-l utilizeze.
Concluzia echipei de control a fost sustinuta si de faptul ca, la doar o zi de la incidentul reclamat, anterior controlului Agentiei Nationale a Medicamentului, acelasi echipament a fost utilizat la o interventie chirurgicala de urgenta, cand s-a recunoscut functionarea la parametrii normali, fara semnalarea vreunui incident. Reamintim ca in data de 11 august, la spitalul Municipal a fost reclamata electrocutarea asistentului ATI, in momentul manevrarii butonului de administrare debit crescut de oxigen al echipamentului de anestezie.
De asemenea, echipa de control a Agentiei Nationale a Medicamentului s-a autosesizat si in cazul Spitalului Coltea din Bucuresti, unde, la sfarsitul lunii iulie, un medic a reclamat ca s-a electrocutat cu un electrocauter in timpul unei operatii. Concluzia verificarilor a fost ca aparatul functiona in parametrii normali si cordonul de legatura dintre portelectrod si echipamentul de electrochirurgie cu curenti de inalta frecventa era sectionat la imbinarea cu portelectrodul, fara insa a se constata topirea izolatiei cablului si nici a se simti miros de arsura electrica. De asemenea, raportul echipei de control arata ca nu s-a facut dovada instruirii medicului, care s-a electrocutat, pentru utilizarea echipamentului.