Autorităţile lucrează "la o nouă strategie în caz de cutremur"
Secretarul de stat din ministerul sănătăţii, Raed Arafat, a afirmat că noua strategie include un plan de comunicare şi de informare a populaţiei în caz de seism.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Noiembrie 2013, 14:38
Un sistem de alertare în masă în caz de seism este extrem de important, însă trebuie aplicat numai după ce populaţia a fost educată să-l respecte - a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, astăzi, la Pro TV.
El a precizat, că autorităţile lucrează acum la o nouă strategie de comunicare şi intervenţie în caz de cutremure, care include un nou plan de comunicare şi de informare a populaţiei asupra a ceea ce trebuie să facă într-o astfel de situaţie.
"Noi ce trebuie să facem acum este să începem un proces continuu, care să facă toată lumea conştientă că acest lucru este posibil oricând, nu este nici mâine, nici poimâine, nici răspoimâine, dar nimeni nu ştie când o să fie, nu este un motiv de panică, dar trebuie să fim pregătiţi să ştim cum să acţionăm.
"Şi aici nu vorbim numai de omul de rând, vorbim de copii în şcoală, vorbim de instituţie, de autorităţi, de spitale, cum să reacţioneze şi vorbim de pregătirea noastră pe parcurs", a declarat Raed Arafat.
El a mai spus că nu a impus comisiei care pregăteşte noua strategie un termen de finalizare, pentru ca specialiştii să-şi poată face treaba corect şi nu sub presiunea timpului.
Pământul "nu ştie ce e ăla 'ciclic'
În aceeaşi emisiune, profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat că în România se vor mai produce cutremure, dar nu se poate ştii cu exactitate când se va întâmpla şi când nici ce intensitate vor avea.
Gheorghe Mărmureanu a precizat că un sesism mai mic de 7 grade nu va produce nici pierderi de vieţi omeneşti şi nici pagube materiale.
"Nu se poate spune de o anumită ciclicitate. Nu există. Pentru că am spus de atâtea ori, pământul nu ştie matematică, nu ştie ce e ăla 'ciclic'. Deci lucrurile se întâmplă atunci când sistemul nu mai rezistă la alte forţe la care este acţionat.
"Eu sunt optimist sub acest aspect. Putem avea cutremure până în 7, am spus-o, oricând, un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte, dar cutremur până în 7 şi chiar 7 nu produce pierderi de vieţi omeneşti şi nici de bunuri materiale", spune Gheorghe Mărmureanu.
El a mai arătat că, un eventual seism la mare adâncime, care s-ar produce în Vrancea, ar putea fi simţit în sudul Moldovei, adică în judetele Focşani, Bacău, Galaţi, în Tulcea, dar şi în Basarabia, dar şi zona Portului Odessa, din Ucraina.