Autorităţile, în alertă din cauza avertizărilor meteo şi hidro
La Călăraşi, echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit azi-noapte; acestea au scos apa din mai multe anexe gospodăreşti inundate.
01 Octombrie 2013, 08:34
Auorităţile din zonele avertizate de meteorologi şi hidrologi sunt în alertă.
La Călăraşi, echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit azi-noapte; acestea au scos apa din mai multe anexe gospodăreşti inundate.
Probleme sunt şi în capitală, unde ploaia nu s-a oprit de mai bine de 30 de ore. Se circulă cu dificultate pe toate arterele care asigură legătura periferiei cu centrul.
Echipele de interventie sunt pe teren pentru că, în unele zone, s-au acumulat deja peste 40 de litri pe metru pătrat.
Din cauza vântului puternic mai mulţi copaci au căzut pe carosabil şi pe autoturisme.
Primarul general Sorin Oprescu le-a cerut operatorilor din toate sectoarele să degajeze rigolele şi gurile de scurgere.
"Am pus la punct unde să acţioneze în zonele de risc, bineînţeles de inundaţii - mă refer la marile intersecţii care au dovedit că nu fac faţă. Maşinile de la Apa Nova, mă refer la motopompe, de la ISU şi de la Administraţia Străzilor, îşi au obiectivele lor, mă refer la pasaje, în aşa fel încât să fim pregătiţi pentru aceste momente dacă ele vor veni", a declarat Sorin Oprescu.
Pentru sesizări, bucureştenii au la dispoziţie numărul de telefon gratuit 0800.800.868
În capitală mai multe mijloace de transport în comun nu circulă din cauza crengilor căzute pe reţeaua de contact.
Este vorba de zona Răzoare, unde sunt blocate liniile de tramvai 1, 11, 8 şi 25; pe Bulevardul Vasile Milea nu circulă troleibuzele 71, 93 şi 96, iar pe Şoseaua Antiaeriană este blocată linia de troleibuze 96.
Precipitaţiile nu au fost atât de periculoase şi au fost mai mult consecinţe ale vântului şi nu s-au înregistrat victime , potrivit colonelului Ion Burlui, inspector general la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Audio: Eugen Rusu a aflat mai multe de la colonelul Ion Burlui la Apel Matinal.
Cod portocaliu în Bucureşti şi mai multe judeţe
Până miercuri la ora 2.00, vremea se va răci considerabil, în special în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile din timpul zilei se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.
Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de ploi valabilă pentru Capitală şi judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa.
Cantităţile de precipitaţii vor cumula 80 l/ mp, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu.
Cod portocaliu de inundaţii pentru râurile din Dobrogea
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor emis o avertizare de cod portocaliu începând cu data de 30.09.2013 ora 23:00 pe râurile din spatiul hidrografic Dobrogea (judetele Constanţa şi Tulcea).
INHGA a luat în considerare situatia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore şi pe lîngă avertizarea de cod portocaliu de inundaţii din judeţele Tulcea şi Constanţa, menţine avertizările de cod galben pentru sudul si sud-vestul ţării.
Se mentine cod galben pe râurile din bazinele hidrografice Timiş superior şi pe afluenţii săi din bazinul superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caras Severin), Jiu superior şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Gorj şi Mehedinţi).
Harta avertizărilor de inundaţii. Sursa: INHGA.
Se instituie cod galben începând cu data de 30.09.2013 ora 20:00 pe Desnăţui, pe afluenţii de stânga ai Jiului şi pe cursul mijlociu al Jiului (judetele Gorj si Dolj), pe afluenţii Oltului inferior (judetele Vâlcea şi Olt), pe Vedea şi afluenţii săi (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe afluenţii Argeşului inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), pe afluenţii Ialomiţei (judeţul Prahova) şi pe Calmăţui (judeţul Braila).