Autorităţile din judeţul Caraş-Severin iau măsuri suplimentare pentru prevenirea incendiilor
În aceste zile riscul izbucnirii unor incendii forestiere şi de vegetaţie uscată în Masivul Semenic este mult mai probabil.
Articol de Mario Balint, 18 August 2024, 14:12
Temperaturile extrem de ridicate, lipsa apei din sol, dar şi turiştii care merg pe munte sunt doar trei factori care pot duce la începerea incendiilor de pădure şi vegetaţie uscată. Pe fondul codului roşu de caniculă pentru Banatul de Munte, autorităţile din judeţul Caraş-Severin au început să ia măsuri suplimentare pentru prevenirea incendiilor - relatează corespondentul RRA Mario Balint.
Reporter: În aceste zile riscul izbucnirii unor incendii forestiere şi de vegetaţie uscată în Masivul Semenic este mult mai probabil. De aceea, silvicultorii, rangerii Parcului Naţional Semenic şi pompierii militari depun eforturi suplimentare în vederea prevenirii unui asemenea risc.
Locotenent-colonel Ionel Petru Tilca, inspector-şef al ISU Semenic: Anul acesta, incendiile de vegetaţie chiar au fost semnificative comparativ cu anul anterior. Suprafeţele deja sunt foarte extinse pe raza judeţului. Ar fi ideal să le putem preveni.
Uscăciunea care s-a instalat în ultimele zile pe suprafeţe din ce în cem mai întinse favorizează izbucnirea unui incendiu, spune şi Viorel Miel, din cadrul Ocolului Silvic Văliug.
Viorel Miel: Un factor important e temperatura foarte ridicată care este, ploile sunt foarte, foarte rare şi atunci vegetaţia foarte uscată ajută la extinderea rapidă a incendiului.
Seceta a început să fie observată în urmă cu 5 ani, zona cea mai afectată fiind Munţii Aninei, unde solul este calcaros şi carstic, spune şeful pazei Parcului Naţional Semenic: În aceşti cinci ani, aproape în fiecare an a fost perioadă de secetă. Depinde de zonă, că sunt şi zone în care umiditatea e mai mare. Sunt zone foarte uscate pe Munţii Aninei, unde avem şi un substrat calcaros în pondere foarte mare.
Aprovizionarea cu apă a populaţiei nu este pusă în pericol, spune Răzvan Struţ, reprezentantul Apelor Române Banat.
Răzvan Struţ: Deocamdată, pe partea noastră de ape situaţia este sub control. Lacurile sunt între 70 şi 80% grad de umplere. Pentru populaţie nu sunt probleme deocamdată, dar pe partea de vegetaţie este cum se vede cu ochiul liber, sunt probleme.