Autorităţile dau asigurări că stocurile de energie pentru iarnă sunt suficiente
Autorităţile dau asigurări că stocurile de energie pentru iarnă sunt suficiente și că nu va fi nevoie de importuri în condiții meteo normale.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Noiembrie 2023, 07:27
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Autorităţile dau asigurări că stocurile de energie pentru iarnă sunt suficiente și că nu va fi nevoie de importuri în condiții meteo normale. Totuși, în cazul unor solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune, România poate apela la resurse externe de gaze naturale. De partea lor, producătorii de energie susțin că tranziția energetică trebuie să devină suportabilă pentru consumatori.
Ancuța Cocoroveanu și opiniile formulate la un forum de specialitate: ”România este mai pregătită ca niciodată să facă față acestei ierni din punct de vedere energetic, a anunțat ministrul energiei, Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja: ”Avem un stoc de gaze de aproape 103%, s-a făcut supraplinul și, cu acest stoc de gaze, plus ceea ce reușim să producem și în timpul sezonului rece, într-o iarnă normală vom trece peste acest sezon doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce se produce.”
Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică, consideră că tranziția energetică trebuie regândită pentru a păstra prețurile la un nivel accesibil, iar asta ar însemna mai multă energie de bandă, precum cea nucleară, din cărbune sau gaze naturale.
Silvia Vlăsceanu: ”Tranziția energetică costă foarte mult și nu suntem în situația, mai ales după o pandemie, după un război început, încă unul, care nu știm, chiar dacă nu e la graniță, va influența întreaga lume, nu știm în viitor cum vor reacționa cetățenii la posibile creșteri de prețuri, nu doar ale energiei. Viața, în general, devine din ce în ce mai scumpă.”
Ministrul energiei a anunțat și faptul că se lucrează la implementarea unor contracte de diferență, care reprezintă un mecanism care ar putea fixa un preț al energiei electrice pentru 15 ani și o predictibilitate pentru investitori. Când prețul în piață va fi peste prețul stabilit, atunci investitorul va rambursa diferența către statul român, iar când prețul va fi sub, atunci statul român va plăti diferența către investitor.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/