Autorităţile continuă informarea părinţilor privind beneficiile vaccinării
La Prefectura Galaţi a avut loc şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi, la care s-a discutat despre importanţa vaccinării.
Articol de Radiojurnal, 10 August 2017, 19:54
Autorităţile continuă eforturile de a-i convinge pe părinţi să-şi imunizeze copiii, în contextul epidemiei de rujeolă, care a provocat moartea a 32 de persoane, majoritatea bebeluşi şi copii mici nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.
La Prefectura Galaţi a avut loc şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi, la care s-a discutat despre importanţa vaccinării şi despre riscurile la care este expusă o comunitate în care copiii nu sunt vaccinaţi.
Au participat reprezentanţi ai instituţiilor sanitare şi mediatorii sanitari comunitari din localităţile din mediul rural cu populaţie preponderent romă, iar Maria Măndiţă, corespondentul nostru la Galaţi, a consemnat opiniile celor prezenţi.
- Zice că după ce va face faccinul copilul ori că se simte rău, ori că fac termperatură, ori că prinde vreo boală ceva.
Reporter: O mentalitate întâlnită în comunitatea de romi din comuna Brăhăşeşti, unde după ce s-a depistat luna trecută un focar familial de rujeolă, nu mai puţin de 63 de copii au fost vaccinaţi împotriva acestei boli.
O altă cauză a nevaccinării copiilor este însă şi lipsa informaţiilor despre numărul real al acestora, căci unii din ei nu au nici măcar certificate de naştere.
La aceasta se adaugă şi lipsa de comunicare între anumiţi mediatori comunitari şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.
Mariana Ioan, doctor, reprezentant al instituţiei: "În judeţul Galaţi s-au înregistrat 73 de cazuri de rujeolă, la copii nevaccinaţi, în comune cu populaţie de etnie romă. Medicul singur nu reuşeşte să depisteze copii din teritoriu".
Reporter: O problemă intens dezbătută de cei prezenţi, cuvântul final aparţinându-i se secretarului de stat al consiliului Naţional pentru Combatrea Discriminării, Ilie Dincă.
Ilie Dincă: "Apropo de aceast pată neagră, pentru că s-a pus la nivel naţional, nu vreau să se dea vina,„vis-à-vis de această boală, pe comunitatea de romi".
Reporter: Secretarul de stat a vorbit şi despre posibilitatea de noi angajări de mediatori sanitari comunitari, pentru o mai bună comunicare între comunităţile de romi şi direcţiile judeţene de sănătate publică.
În România, vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie de anul viitor, propune guvernul într-un proiect de lege adoptat ieri şi care urmează să fie trimis pentru dezbatere la parlament. Imunizarea va fi făcută cu vaccinurile prevăzute în calendarul naţional, precum şi cu cele administrate în cazul unor epidemii, când va fi vizată întreaga populaţie sau doar unele grupuri.