Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul o consolidare a protecției consumatorilor în zona asigurărilor în 2024
Camelia Vlădescu: Toate acestea se vor face în tandem cu alți factori tematici, care vin, poate unii din afară: digitalizare, inovație și tranziția verde.
Articol de Adriana Tudose, 14 Februarie 2024, 23:56
Camelia Vlădescu, reprezentant ASF, specialist și șef de serviciu, a precizat că în momentul acesta, după falimentul celor doi mari jucători care dețineau o cotă foarte mare de piață, pe zona RCA, City Insurance și Euroins, piața s-a rebalansat și că există oportunități în piață. Declarația a fost făcută astăzi, la o dezbatere privind actualele provocări din piața asigurărilor, organizată de Master Communications Intl. și Editura Evenimentul și Capital.
Camelia Vlădescu: Putem vorbi de o piață care se află într-un moment t-zero, iar acum, depinde de toate părțile implicate să putem să creionăm o altă piață de asigurări. Până la urmă, asigurările nu înseamnă doar RCA, sunt atâtea alte produse de care au nevoie consumatorii.
M-am uitat pe ordonanța de urgență care prevede polițe de asigurare de garanție pentru organizatorii de jocuri de noroc, și consider că aceasta este o oportunitate, este una din oportunitățile care există în piață, în momentul acesta.
Despre RCA, nu aș vrea să intru foarte mult în discuții, sunt modificări făcute, este un proiect RCA, nu aș avea ce să punctez mai mult decât acest lucru.
Privind Obiectivele ASF pe 2024, Camelia Vlădescu a vorbit despre consolidarea protecției consumatorilor.
Camelia Vlădescu: ASF își propune ca în perioada următoare să aibă în vedere asigurarea stabilității financiare și o funcționare sănătoasă a pieței de asigurări, o îmbunătățire a supravegherii, și când vorbim de acest lucru nu ne referim doar la societățile de asigurări, ne referim și la intermediarii de asigurări, și bineînțeles, o creștere, o consolidare a protecției consumatorilor în această zonă. Toate acestea se vor face în tandem cu alți factori tematici, care vin, poate unii din afară: digitalizare, inovație și tranziția verde.
Piața de asigurări are în momentul acesta 25 de societăți de asigurare. Dintre aceștia 13 fac asigurări generale, 6 au activitate compozită și 6 emit doar asigurări de viață.
Concentrarea piței este una din vulnerabilitățile pe care le avem în vedere, pentru că, chiar dacă gradul de concentrare pe zona RCA, nu mai este ca acum un an, doi, când cei doi jucători aveau, undeva la 70%, din piață, peste 70% din piață, acum vorbim de o concentrare undeva la 54%, cotă de piață deținută de 3 societăți. Ne dorim ca în perioada următoare să avem cât mai mulți jucători în piață.
Intermediarii joacă un rol important în distribuția produselor de asigurare, la nivelul pieței, la 30 septembrie figurau 259 de companii de brokeraj active. Ce aș puncta pe partea aceasta de intermediari? Nici un intermediar nu deține mai mult de 10% cotă de piață.