Audierile privind prăbuşirea avionului medical au fost reluate
Procurorii din Alba i-au audiat pe localnicii care au luat parte la căutări. Tot de astăzi, la Cluj Napoca, a început audierea persoanelor rănite.
Articol de Mihai Bantea, 27 Ianuarie 2014, 18:50
Procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia au reînceput audierile în dosarul accidentului aviatic de acum o săptămână, în care şi-au pierdut viaţa pilotul şi o studentă la medicină.
Astăzi au fost audiaţi la Câmpeni localnicii care au luat parte la căutări şi tot de astăzi, la Cluj Napoca, a început şi audierea persoanelor rănite.
Audierile se desfăşoară în mai multe localităţi, respectiv Alba Iulia, Câmpeni, Cluj-Napoca şi Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al Parchetului, până astăzi, în jurul amiezii, s-au efectuat mai multe acte printre care: ridicarea şi asigurarea mijloacelor materiale de probă în vederea examinării şi expertizării, identificarea persoanelor care au cunoştinţă despre modul şi împrejurările în care s-a produs accidentul, inclusiv a persoanelor care au luat parte la operaţiunile de salvare şi audieri de persoane.
Operaţiunea de localizare "s-a desfăşurat corect"
Tot astăzi, la o săptămână de la accident, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Dorel Sofica, a făcut pentru prima dată publice informaţii din raportul privind modul în care s-a desfăşurat acţiunea de localizare şi salvare a victimelor.
Acesta spune că felul în care au procedat este unul corect şi nu are ce să-şi reproşeze.
De asemenea, Dorel Sofica a declarat că apreciază implicarea voluntarilor şi că în timpul căutărilor nu s-a pus problema unei concurenţe între echipele de localnici şi echipele de salvatori profesionişti.
"Nu a fost o concurenţă între populaţie şi ISU şi Poliţie, nu este o competiţie şi nu trebuie privită ca o competiţie, cine ajunge primul şi dacă cetăţeanul a ajuns primul salvatorul nu mai este erou sau dacă salvatorul ajungea primul.
"Cei câţiva kilometri care i-au despărţit nu cred că fac diferenţa între sutele de ore de pregătire şi efortul depus pentru a ajunge la locul epavei", spune Dorel Sofica.
În loc de concluzie, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Dorel Sofica, crede că este necesară înfiinţarea la nivelul judeţului a unui dispecerat integrat de urgenţă care să cuprindă toate structurile de intervenţie pentru a gestiona în viitor, cu eficienţă sporită, astfel de situaţii complexe.