Audierile pentru şefia DNA şi DIICOT, la final
Joi, la CSM, şi-au prezentat proiectele de management şi au răspuns la întrebări Laura Codruţa Kövesi propusă pentru şefia DNA şi Alina Bica şi Elena Hosu pentru conducerea DIICOT.
Articol de Radu Şarpe, 09 Mai 2013, 18:54
Interviurile procurorilor propuşi pentru funcţiile de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT s-au încheiat după două zile de audieri la CSM.
Se aşteaptă ca membrii Secţiei de procurori să dea un aviz în cazul celor şase propuneri.
Joi, la CSM, şi-au prezentat proiectele de management şi au răspuns la întrebări Laura Codruţa Kövesi, nominalizată pentru şefia DNA, şi Alina Bica şi Elena Hosu, pentru funcţiile de procuror şef, respectiv adjunct al DIICOT.
Sunt două compartimente cheie ale Procuraturii, care se ocupă de cazurile de mare corupţie şi de crimă organizată:
Laura Codruţa Kövesi, fostul şef al Procuraturii Generale, care concurează acum la conducerea Direcţiei Anticorupţie a prezentat ca priorităţi îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, creşterea în eficienţă şi în calitate a activităţii DNA şi consolidarea şi apărarea statutului procurorului.
În afara acestor obiective generale, Laura Codruţa Kövesi îşi mai propune înfiinţarea unei structuri de investigaţie financiară, care să ajute la recuperarea banilor produşi prin infracţiuni.
Pe de altă parte, fostul procuror general al României se declară convins că nu va fi primit cu ostilitate în DNA, chiar dacă peste 90 de procurori ai direcţiei au semnat o petiţie prin care cereau ca viitorul lor şef să provină din interiorul DNA.
"Nu cred că este o petiţie îndreptată împotriva mea. Sunt convinsă că nu este o atmosferă ostilă împotriva mea în cadrul DNA. Am condus DNA prin intermediul procurorului şef, pentru că legea prevede acest lucru, dar această subordonare directă nu a vizat, eu ştiu, lipsa unor contacte cu procurorii din DNA, pe care i-am întâknit la foarte multe activităţi profesionale, i-am implicat în foarte multe proiecte; îi cunosc pe majoritatea dintre ei", a spus Codruţa Kovesi.
Pe lângă Laura Codruţa Kövesi, procurorii din CSM le-au mai audiat azi pe Alina Bica, propusă la conducerea DIICOT, şi pe Elena Hosu, care candidează la funcţia de procuror şef adjunct al acestei direcţii care investighează infracţiuni de criminalitate organizată şi terorism.
Alina Bica îşi propune preluarea Poliţiei judiciare, în condiţiile în care DIICOT va deveni, spune ea, "'vioara întâi'' în combaterea evaziunii fiscale.
La rândul ei, Elena Hosu are în vedere consolidarea capacităţii de reacţie la fenomenul infracţional şi menţinerea gradului de integritate profesională şi morală a procurorilor.
Miercuri au fost audiaţi candidaţii pentru cele trei trepte de conducere din Parchetului General. CSM urmează să-şi dea astăzi avizul în cazul celor şase.
Este un aviz consultativ, decizia numirii aparţinând preşedintelui ţării.