Audierile continuă în cazul învăţătoarei de la Şcoala nr. 10
Audierea la poliţie a părinţilor în dosarul învăţătoarei, care a cerut bani pentru cadouri, continuă şi marţi. În paralel, se desfăşoară anchete la încă trei unităţi de învăţământ.
Articol de Andreea Marin, 14 Ianuarie 2014, 08:12
Audierea la poliţie a părinţilor în dosarul învăţătoarei, care a cerut bani pentru cadouri, continuă şi marţi.
În paralel, se desfăşoară anchete la încă trei unităţi de învăţământ, la o şcoală şi două licee, în urma unor reclamaţii împotriva unor profesori care cereau cadouri sau bani.
Cu excepţia celor care au făcut sesizări, părinţii sunt în general dispuşi să plătească şi de multe ori ei sunt cei care iniţiază colectele de bani.
În loc să incrimineze o astfel de practică, părinţii preferă în marea majoritate să i se supună şi totul în numele unui aşa-zis "bine" pentru copilul lor.
Ei acceptă să dea, deci, bani pentru dotarea şcolilor cu calculatoare, a laboratoarelor cu cele necesare, dar şi pentru cretă, burete, truse de prim ajutor.
Eugen Jercan, director de proiecte la Asociaţia Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă, spune chiar că este dispus să plătească o eventuală factură restantă la utilităţi, dacă este nevoie.
"Dacă mi-ar cere ca educaţia copilului meu să se desfăşoare în parametri normali, poate că aş accepta.
"Gândiţi-vă că dacă nu sunt achitate aceste facturi, copiii nu pot învăţa, nu?", a declarat Eugen Jercan.
Pe de altă parte, psihologul Camelia Stavarache susţine că fenomenul ar avea la bază o înţelegere tacită între cadrele didactice şi părinţi, care scoate din categoria aşa-numitului normal eventualele sesizări ale celor nemulţumiţi.
"La noi în România s-a creat acest model al cadoului, al şpăgii. În spatele tuturor acestor comportamente stă frica, conformismul, pasivitate.
"Preferăm formula aceasta, de a merge o dată cu turma", spune Camelia Stavarache.