Audieri cu uşile închise privind Roşia Montană
Publicul nu mai are acces la şedinţele comisiei parlamentare speciale pentru că aceasta lucrează cu documente publice dar şi secretizate.
Articol de Bogdan Isopescu, 17 Octombrie 2013, 14:57
Raportul Comisiei parlamentare speciale în legătură cu Roşia Montană ar putea fi amânat pentru săptămâna viitoare, în condiţiile în care audierile au scos la iveală multe elemente neaşteptate.
Parlamentarii comisiei lucrează la această oră cu uşile închise şi dezbat proiectul articol cu articol, aceasta pentru că există observaţii şi modificări pentru fiecare paragraf.
Publicul nu mai are acces la şedinţele comisiei, pentru că aceasta lucrează cu toate documentele pe masă, de la cele publice până la cele secretizate.
Printre acestea din urmă se numără licenţa, despre care se spune că a fost trecută gratuit de la partea română la partea canadiană, sau documentele de asociere, despre care se spune că nu ar fi respectat ideea de renegociere după rezultatul explorării zăcământului.
Alte documente secretizate vizează minereurile de la Roşia Montană şi concluziile studiilor de specialitate, concluzii care s-ar baza pe date viciate de către compania minieră - cel puţin, aşa spunea directorul Institutului Naţional de Geologie, cel care ieri, în mod cel puţin straniu, era demis de membrii guvernului.
Liste secrete
Un alt document secret este lista cu persoanele plimbate prin străinătate pe cheltuieli ale RMGC, cu scopul declarat de companie de a arăta cum se prezintă exploatările din alte ţări.
Preşedintele comisiei, Darius Vâlcov, spune că această listă a fost înmânată doar parlamentarilor, cu titlul de secret de serviciu.
"Nu am găsit niciun parlamentar actual sau membru al guvernului care să fi făcut parte din aceste deplasări, nici politicieni. Sunt foarte multe nume din mass-media", spune Darius Vâlcov.
În acest moment, comisia discută proiectul guvernului articol cu articol şi îl modifică, pentru că nimeni nu pare a fi de acord cu forma iniţială.
Este posibil însă ca această modificare să fie făcută în zadar, pentru că la final comisia va da un vot în legătură cu avizul.
Şi în ciuda acestei munci, de aproape o lună, avizul poate fi negativ, asta însemnând o recomandare ca proiectul să fie respins de parlament, indiferent de forma lui.