”Au tranzitat frontierele României aproape 500.000 de persoane”
"APEL MATINAL" - Invitat: Șeful Poliției de Frontieră, chestorul principal Liviu Bute.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Decembrie 2021, 09:24
"APEL MATINAL" - Invitat: Șeful Poliției de Frontieră, chestorul principal Liviu Bute
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican și Cătălin Cârnu
Cătălin Cârnu: S-a redus aglomerația la toate punctele de trecere a frontierei din vestul și nord-vestul țării, după un sfârșit de săptămână, însă, extrem de aglomerat. Românii din diaspora se întorc pentru a petrece Crăciunul împreună cu familia ce îi așteaptă acasă.
Daniela Petrican: Controlul la frontieră durează mai mult anul acesta, pentru că cei care vor să intre în România trebuie să prezinte, pe lângă documentele obișnuite, și dovada vaccinării anti-COVID sau a trecerii prin boală și un test PCR negativ. Cei care nu sunt vaccinați anti-COVID primesc de la reprezentanții Direcției de Sănătate Publică decizii de carantinare.
Cătălin Cârnu: Amănunte aflăm în câteva clipe de la invitatul "Apelului matinal", chestorul principal de poliție Liviu Bute, șeful Poliției de Frontieră. Bună dimineața!
Liviu Bute: Bună dimineața! Bună dimineața, Matinalului!
Cătălin Cârnu: 8:29 este ceasul. Care este situația în acest moment la punctele de trecere a frontierei din vestul țării, unde a fost aglomerat, dar și la Aeroportul Otopeni?
Liviu Bute: Da, într-adevăr au fost pot să spun trei zile de foc și pentru Poliția de Frontieră. Au tranzitat frontierele României aproape 500.000 de persoane. Într-adevăr în cursul acestei nopți traficul a scăzut, nu mai sunt timpi de așteptare peste 40 de minute în niciun punct de pe frontiera de vest.
Daniela Petrican: Au crescut valorile de trafic în aceste zile, comparativ cu perioada obișnuită?
Liviu Bute: Au crescut, au crescut foarte mult, dacă vă dau exemplu pentru ziua de ieri: au tranzitat frontiera 204.000 de persoane, în condițiile să zic de săptămâna trecută, în condiții normale când erau undeva între 90.000 și 100.000. Dar important este să punctez faptul că la frontiera cu Ungaria am avut în ultimele 24 de ore peste 125.000 de persoane care au tranzitat frontiera, este o creștere deja de aproape 250%.
Daniela Petrican: Ce măsuri sunt prevăzute până la urmă pentru fluidizarea traficului?
Liviu Bute: Noi am anticipat această creștere, că va fi o creștere, cel puțin la acest sfârșit de săptămână care a trecut și am operaționalizat toate arterele de intrare în țară, acestea pe frontiera cu Ungaria sunt în număr de 52. În plus de aceasta am folosit tehnică mobilă de control pentru a scurta, cât mai puțin, timpul efectiv pentru controlul unei persoane. Astfel am ajuns, făcând un calcul simplu, am ajuns la maxim 30 de secunde pentru verificarea unei persoane.
Cătălin Cârnu: Au existat sau există și benzi destinate celor care sunt vaccinați? Pentru că din câte am aflat și noi, ca toți cei din țară, foarte multe persoane au venit nevaccinate în țară.
Liviu Bute: Da, am reuşit. Am reuşit în punctele mari, unde au fost mai multe artere, la intrarea în perimetrul punctelor să îi trecem, vă dau exemplu Nădlacului, pe două artere, noi le-am spus fulger, unde au fost trimise persoanele care veneau din Uniunea Europeană, majoritatea românilor care se întorceau acasă, și care aveau Certificatul verde și, bineînțeles, la aceștia timpul a fost foarte, foarte scurt de control.
Daniela Petrican: Începând de astăzi 20 decembrie toate persoanele care sosesc în România trebuie să completeze formularul digital de intrare, PLF, în locul vechiului formular ce trebuie completat cu pixul?
Liviu Bute: Da.
Daniela Petrican: Şi poate fi completat acest formular pe loc sau anterior prezentării la frontieră?
Liviu Bute: Se poate completa şi este foarte bine să vină cu el completat, dar au posibilitatea să îl completeze și după 24 de ore după ce au intrat în țară.
Daniela Petrican: Să amintim, completarea documentului se poate face pe platforma electronică plf.gov.ro. Dar în lipsa lui se va aplica o amendă?
Liviu Bute: Dacă trec 24 de ore de la intrarea în ţară şi acest formular nu este completat și transmis prin linkul respectiv, atunci, da, se va aplica o sancțiune între 2.000 și 3.000 de lei.
Cătălin Cârnu: Nu am uitat de punctul de trecere de la Otopeni. Acolo care este situația?
Liviu Bute: La fel, începând cu ora 00:00 de azi noapte, acele declarații la care ați făcut referire nu se vor mai completa și va intra în vigoare acest formular, care se va transmite online.
Cătălin Cârnu: Încă o informație interesantă și bizară totodată, potrivit celor de la DSP Arad, în doar șase ore la Nădlac 2 s-au prezentat două persoane vaccinate și 1.500 nevaccinate și tot în șapte ore s-au vaccinat doar două persoane. De regulă nevaccinații au fost nemulțumiți că sunt obligați să stea în carantină, și-au vărsat nervii pe angajații DSP din punctele de triaj, pe care chiar i-au înjurat, i-au scuipat, i-au jignit. Ofițerii poliției de frontieră intervin pentru a impune, nu știu, poate un comportament civilizat sau apelați la jandarmerie?
Liviu Bute: Da, sigur, au fost câteva, eu știu, tensiuni între participanții la trafic care au stat câteva ore în așteptare. Ordinea publică în punctele de frontieră o asigură poliția de frontieră, dar bineînțeles cu sprijinul celorlalte structuri ale ministerului, cu atribuţii: jandarmii, poliţia. Au fost câteva cazuri izolate, dar au fost rezolvate pe loc.
Daniela Petrican: Şi la final am să vă rog să ne spuneți ce îi sfătuiți pe cei care vor să intre în țară în această perioadă pentru ca procesul să fie cât mai simplu și rapid?
Liviu Bute: Așa cum s-a observat în această noapte, traficul a scăzut foarte, foarte mult. Sfatul nostru este ca acel formular să fie completat din timp pentru a nu sta foarte mult la controlul de frontieră. În rest, noi vom asigura în continuare, în toată această perioadă, la capacitate maximă arterele de control și vom răspunde la fiecare solicitare a persoanei pentru a o dirija să îşi rezolve toate aceste probleme legate de completarea formularului.
Cătălin Cârnu: Mulțumim și noi pentru răspunsurile pe care ni le-aţi oferit, o să așteptăm acum anul ce vine, 2022, pentru a afla cum stau lucrurile în momentul în care românii veniţi să își petreacă sărbătorile de iarnă acasă se vor întoarce în locurile din străinătate. Invitatul "Apelului matinal" de astăzi a fost chestorul principal de poliție Liviu Bute, șeful Poliției de Frontieră. Şi îl citez aici pe ministrul sănătății, Alexandru Rafila, acesta a afirmat că trebuie să înceteze presiunea la care sunt supuși angajații DSP din punctele de frontieră: "înțeleg nerăbdarea și nervozitatea celor care revin în țară -, spunea ministrul sănătății Alexandru Rafila -, dar nu aveau de făcut altceva decât să se vaccineze sau să se testeze".